IZBORI U ČEŠKOJ: Babiš izgubio, ali će imati jedan mandat više

Novosti online

09. 10. 2021. u 22:57

KOALICIJA Zajedno, koju čine dve glavne opozicione grupe u Češkoj, osvojila je na parlamentarnim izborima 27,77 odsto glasova i imaće 71 poslanika, dok je vladajuća partija ANO premijera Andreja Babiša dobila podršku 27,15 odsto birača, ali će ipak imati jedan mandat više, pokazuju rezultati na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova

ИЗБОРИ У ЧЕШКОЈ: Бабиш изгубио, али ће имати један мандат више

Foto: EPA

Babiš je čestitao koaliciji Zajedno na ostvarenoj pobedi, ali je rekao i da će voditi razgovore o formiranju sledeće vlade ako mu predsednik Miloš Zeman poveri mandat.

Koalicija Zajedno je najavila da sa koalicijom Pirati-Gradonačelnici, koja je prema ovim rezultatima osvojila treće mesto sa 15,6 odsto glasova, želi da formira vladu.

Jedina preostala stranka koja je prešla cenzus od pet odsto je Sloboda i direktna demokratija koja je osvojila 9,57 odsto glasova, prenosi Radio Prag.

Komunisti, koji su imali predstavnike u parlamentu od osnivanja Češke 1993. godine ostali su bez mandata.

Na izbore u Češkoj, koji su održani u petak i danas, izašlo je 65,67 odsto građana sa pravom glasa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)