PUTIN ALARMIRAO SVET: Zapad u Avganistanu ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja

Novosti online

17. 09. 2021. u 13:19

ZAPAD je, napuštajući teritoriju Avganistana, tamo ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja i u tome nema ničeg dobrog, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН АЛАРМИРАО СВЕТ: Запад у Авганистану оставио целокупан арсенал савременог наоружања

Foto: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

- Zapad je odlazeći ostavio celokupan arsenal savremenog naoružanja, vojne tehnike i municije. Što se tiče oružja, to je jedina stvar kojom su se talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) obogatili, jer su ga dobili nakon 20 godina prisustva zapadne koalicije u Avganistanu. Međutim, u tome nema ničeg dobrog - rekao je Putin u obraćanju na samitu lidera država ŠOS i ODKB.

Putin poručio ŠOS-u: Situacija u Avganistanu nakon „bega“ vojske SAD iziskuje naš usaglašen stav

- Naša organizacija sada ima hitan zadatak da zauzme zajednički i usaglašen stav zbog ozbiljnih rizika koji mogu nastati usled zaoštravanja situacije u Avganistanu, a nakon ishitrenog povlačenje, da ne kažemo bega, vojske SAD i njenih NATO saveznika - rekao je Putin.

Ruski predsednik je između ostalog predložio i da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS za Avganistan, kako bi se nove vlasti Avganistana stimulisale u ispunjavanju obećanja, i da bi se uspostavili mir i sigurnost, normalizovao život i osigurao posao za sve.

On smatra i da bi potencijal ŠOS-a trebalo iskoristiti kako bi se stalo na put terorizmu, trgovini narkoticima i ekstremizmu koji dolazi iz Avganistana.

- Pre svega je važno da iskoristimo potencijal organizacije kako bismo pružili sveobuhvatnu pomoć stvaranju inkluzivnog međuavganistanskog mirovnog procesa i istovremeno da uradimo sve kako bismo blokirali pretnje koje potiču od terorizma, trgovine narkoticima i religioznog ekstremizma iz te zemlje - naveo je Putin.

Ruski predsednik je kao još jedan zadatak Šangajske organizacije za saradnju naveo i stimulaciju vlasti Avganistana u ispunjavanju svojih obećanja.

- Istina je da se smena vlasti dogodila bez prolivene krvi i to je, bezuslovno, pozitivna stvar. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) danas kontrolišu praktično celokupnu teritoriju Avganistana i neophodno je stimulisati nove avganistanske vlasti u ispunjavanju obećanja - dodao je Putin.

ŠOS - međunarodnu organizaciju su 2001. godine osnovali lideri Kine, Rusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgizije i Uzbekistana. Zemlje koje imaju ulogu posmatrača su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a države partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Sri Lanka. Organizacijom tokom 2021. godine predsedava Tadžikistan.

Plan je da se na samitu u Dušanbeu usvoji deklaracija i potpiše više od 30 dokumenata koji se tiču aktivnosti organizacije. Pritom, očekuje se da će lideri država doneti odluku o pokretanju postupka o prijemu Irana kao punopravnog člana ŠOS-a, dok će Egipat, Katar i Saudijska Arabija dobiti status partnera u dijalogu.

(rs.sputniknews.com)

BONUS VIDEO: Snimak sa aerodroma u Kabulu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)