EU UVODI NOVE SANKCIJE BELORUSIJI: Borelj - "Na tapeti 86 lica"

Novosti onlajn

21. 06. 2021. u 09:06

SAVET EU na nivou ministara inostranih poslova usaglasiće danas 4 paket sankcija protiv Belorusije, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj nakon dolaska na sastanak šefova diplomatija EU.

ЕУ УВОДИ НОВЕ САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ: Борељ - На тапети 86 лица

Arhiva Novosti

- Danas ćemo dogovoriti četvrti paket sankcija protiv Belorusije. Nove sankcije će se uvesti protiv 86 fizičkih lica i kompanija - saopštio ej Borelj.

Šef diplomatije Finske Peka Havisto je nakon dolaska na sastanak saopštio da će sankcije biti uvedene "zbog kršenja ljudskih prava i pritisaka na opoziciju", kao i dodatne sankcije zbog prinudnog sletanja aviona "Rajan er".

Prema rečima Borelja, ekonomske sankcije EU protiv Belorusije će biti tema samita EU 24-25. juna i nakon toga će biti usvojene. Borelj je saopštio da će ekonomske sankcije EU protiv Belorusije biti usmerene na beloruski izvoz u EU, o konkretnim granama je rano govoriti.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba.  Informacija o miniranju nije potvrđena.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!