NEMAČKA VAKCINIŠE ĐAKE? Imunizacija kao preduslov za otvaranje škola

Novosti online

25. 05. 2021. u 10:29

NEMAČKA ministarka obrazovanja Anja Karliček želi da ubrza donošenje plana o vakcinaciji dece i adolescenata jer smatra da je to jedini način da se nakon letnjeg raspusta ponovo koliko-toliko normalno otvore škole, piše DW.

НЕМАЧКА ВАКЦИНИШЕ ЂАКЕ? Имунизација као предуслов за отварање школа

Foto: Printskrin Youtube

Karličekova (CDU) traži da se u svim pokrajinama napravi raspored vakcinacije za decu i adolescente od 12 godina i ističe da bi do početka sledeće školske godine svakom nastavniku u zemlji trebalo da bude ponuđeno da se vakciniše.

Zahtev savezne nemačke ministarke trebalo bi da bude razmotrena naredne sedmice, na sastanku savezne i pokrajinskih vlada.

Prethodno je i savezni ministar zdravlja Jens Špan (CDU) zatražio da vakcine Bionteka budu dostupne i za učenike, kako bi škole ponovo mogle da budu otvorene.

Evropska agencija za lekove trenutno radi na ubrzanom odobravanju vakcine Biontek-Fajzer za decu od 12 do 15 godina, a Sjedinjene Države već su započele vakcinaciju dece i adolescenata.

Prema rezultatima jednog istraživanja, zadovoljstvo životom u vreme pandemije kod dece i adolescenata opalo je čak 21 odsto.

Više od polovine njih postalo je nesrećnije u tekućoj školskoj godini, kako su objavili iz zdravstvenog osiguranja "DAK-Gezundhajt", koje je naručilo studiju. Među tom populacijom je, kako se navodi, došlo do povećanja emocionalnih problema.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)