ODBRANA TRAŽI SLOBODU ZA DRAGANA VIKIĆA: Optužen za smrt zarobljenih vojnika JNA u Sarajevu, do sada pronađena tela samo dve žrtve

Srna

18. 02. 2022. u 17:56

Advokat Adna Dobojlić, tokom iznošenja završnih reči, izjavila je da očekuje oslobađajuću presudu za svog branjenika Dragana Vikića, komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH, optuženog za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu.

ОДБРАНА ТРАЖИ СЛОБОДУ ЗА ДРАГАНА ВИКИЋА: Оптужен за смрт заробљених војника ЈНА у Сарајеву, до сада пронађена тела само две жртве

Foto S. Mišljenović

- Komandant Vikić nije imao nadređenost ni nad kim o kome se govori u optužnici, niti nad Davorom Matićem zvanim Mišo Žmiro, Jusufom Jukom Prazinom ili pripadnicima njegove jedinice, niti Nedžadom Herendom. To smo vrlo jasno obrazložili, rekla je Dobojlićeva na današnjem ročištu u Sudu BiH.

Na deo optužnice koja tereti Vikića za uklanjanje tela ubijenih vojnika JNA ispred Doma policije, gde je bila smeštena Vikićeva specijalna jedinica, Dobojlićeva je istakla da "on nije naredio uklanjanje tela, već da se pripadnici njegove jedinice povuku".

- To je naredio da se ne bi diralo mjesto događaja, da bi se mogao obaviti uviđaj, navela je Dobojlićeva.

Ona tvrdi da završne riječi nije koncipirala na svom viđenju slučaja nego na argumentovanim dokazima, a da su svedočenja Tužilaštva vrlo upitna, prenose federalni mediji.

Obraćajući se novinarima nakon ročišta, Dobojlićeva je izjavila da je obrazložila dokaze koje je Tužilaštvo prilagalo kada je istragu vodio strani tužilac.

Foto S. Mišljenović

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova takozvane RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim telima još traga.

Na narednim ročištima, završne reči daće odbrane još trojice optuženih u ovom predmetu. Očekuje se da bi konačna presuda mogla biti izrečena u narednih mesec dana.

BONUS VIDEO: UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024