KRVAVE RUKE BRANIMIRA GLAVAŠA: Milanović je čin i odlikovanja vratio monstrumu iz Osijeka

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

30. 05. 2021. u 08:40

BRANIMIRU Glavašu, optuženom za ratne zločine nad Srbima, hrvatski predsednik Zoran Milanović vratio je sedam odlikovanja i čin general - majora!

КРВАВЕ РУКЕ БРАНИМИРА ГЛАВАША: Милановић је чин и одликовања вратио монструму из Осијека

Foto EPA

Na vest da je, bar do novog suđenja, "pomilovan", Glavaš se zahvalio Milanoviću "jer poštuje Ustav", za razliku "od one kokoši koja je nakon što je izgubila predsedničke izbore pokazala srednji prst celoj naciji".

Glavaš, već osuđen za ubistva srpskih civila, time je mislio na bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović koja uprkos proceduralnim razlozima nije Glavašu vratila odlikovanja i čin, što mu je oduzeto u vreme dok je šef države bio Ivo Josipović.

Kako je u međuvremenu poništena zatvorska kazna za Glavaša zbog slučajeva "selotejp" i "garaža" i sve vraćeno na početak, Milanović je bar do novog suđenja rehabilitovao Glavaša, kojeg svedoci navode kao organizatora najtežih zločina nad Srbima u Osijeku.

Tako Milanović postaje ljubimac tvrde desnice, jer nije ovo prvi put da je povukao sasvim neočekivane poteze, pa je odlikovao i generala HVO Zlatana Miju Jelića kojeg BiH tereti za teške ratne zločine. Tako je nedavno izjavio i da nisu svi koje je osudio Hag ratni zločinci, a nedavno je primio i osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, što je izazvalo zgražavanje u Hrvatskoj.

A ovo sa Glavašem svakako je vrhunac, jer ceo taj slučaj pre svega pokazuje neefikasnost hrvatskog pravosuđa i pretvorio se gotovo u lakrdiju. Dok je premijer bio Ivo Sanader pokrenut je sudski postupak protiv Glavaša, jer su svedoci tvrdili da je bio gospodar života i smrti devedesetih godina prošlog veka u Osijeku i naređivao ubistva lokalnih Srba.

Jedan od svedoka Krunoslav Fehir potvrdio je da su u garažu dovođeni mnogi Srbi gde su mučeni, između ostalog i tako što ih se prisiljavalo da piju kiselinu iz akumulatora. Po rečima svedoka, Glavaš je naređivao koga treba likvidirati, a u dugotrajnim sudskim postupcima mnogi svedoci su sprečeni da iznesu punu istinu. Glavaš je bio zapovednik odbrane Osijeka, a zarobljene Srbe su pripadnici Hrvatske vojske ubili i bacali u reku Dravu. Nesrećnim ljudima vezali bi ruke, a na ustima su imali zalepljen selotejp.

IZBOR GRADONAČELNIKA

U DRUGOM krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj danas će biti izabrani gradonačelnici i načelnici mnogih hrvatskih gradova, među kojima i četiri najveća. U Zagrebu najveću šansu ima aktivist Tomislav Tomašević, u Splitu fizičar Ivica Puljak, u Rijeci SDP-ovac Marko Filipović, a u Osijeku HDZ-ovac Ivan Radić. Od srpskih stranaka SDSS suvereno osvaja najviše mesta u županijskim skupštinama i njihovi kandidati biće zamenici gradonačelnika mnogih hrvatskih gradova.

Iako je Glavaš bio visoko pozicioniran član HDZ-a, Županijski sud u Zagrebu presudio je da je lično kriv za ubistvo sedam civila i ubistvo Čedomira Vučkovića, kao i mučenje Đorđa Petrovića. Ustanovljeno je da je Glavaš svojim ljudima davao cedulje na kojima je pisalo koga treba ga hapse, a pisalo je da "pokupe paket" i dostave ga u garažu gde je počelo mučenje ljudi. Formiran je i tim za likvidaciju koji je ubijao Srbe i bacao ih u reku. Ljude su ubijali hicem u glavu, a Glavaš je osuđen zbog ratnog zločina na deset godina zatvora.

Krvnik Glavaš u vreme rata, Foto Arhiva

I onda počinju apsurdi - Glavaš štrajkuje glađu, a dok je bio u pritvoru izabran je i za poslanika u Saboru. A Vrhovni sud mu smanjuje kaznu na osam godina. Uporno je tvrdio da sa ubistvima Srba nije imao ništa, a 2005. je nakon presude otišao u BiH, pisao ustavne tužbe i obraćao se međunarodnim sudovima. U zatvoru u BiH je proveo pet godina i dva meseca, a onda je Ustavni sud poništio odluku Vrhovnog suda i Glavaš se 2015. vraća u Hrvatsku.

Ponovo ga hapse, pod obrazloženjem da je prvo osuđen na deset godina. Glavaš opet štrajkuje glađu i opet ga puštaju na slobodu. Počinje "pingpong" između nižih i viših sudova, a Glavaš optužuje političare da protiv njega vode politički proces.

Sva odlikovanja koja je Branimir Glavaš dobio, između ostalih Red kneza Domagoja i Trpimira, dodelio mu je Franjo Tuđman, a kada mu ih je Josipović oduzeo pričalo se da ih je pre toga prodao u Australiji za 15.000 evra. Iz zatvora u Zenici pisao je Josipoviću da ne priznaje njegovu odluku o oduzimanju odlikovanja "jer mu ih on nije ni dao". Nije priznavao ni odluke sudova, a sada je oduševljen Milanovićevim potezom. Podržao ga je i za vreme predsedničke kampanje, a Milanović se tada od toga ogradio tvrdeći da to nije njegovo društvo.

Sramno Zoran Milanović postao miljenik ekstremne desnice u Hrvatskoj, Foto AP

Sada je očito postao miljenik tog društva. Glavašev sin Filip, koji je pravnik, rekao je da je pre dve godine podnesen zahtev za vraćanje odlikovanja, ali Kolinda Grabar Kitarović to nije uzela u razmatranje.

- Oglušila se. Pre mesec dana smo ponovo uputili zahtev Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtevu, što je on uradio i doneo jedinu razumnu i logičnu odluku, s obzirom na to da su te odluke bile donesene na temelju ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presude, a zatim ih je ukinuo i Ustavni i Vrhovni sud - kaže Glavašev sin.

I nikome ništa. Odlikovanja i čin su vraćeni, novo suđenje ne počinje, ko zna što je sa svedocima, a za mučki ubijene Srbe kazne nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista