VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U KAZAHSTANU: Otkrivena piramida ni nalik ičemu viđenom dosad (FOTO)

Novosti online

04. 10. 2023. u 23:14

ARHEOLOZI u Kazahstanu otkrili su šestougaonu strukturu staru 3.800 godina koju opisuju kao piramidu. Struktura nalik lavirintu nije visoka kao čuveni egipatski spomenici u Gizi, ali je trenutno visoka oko tri metra i verovatno je služila kao groblje za elitu.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У КАЗАХСТАНУ: Откривена пирамида ни налик ичему виђеном досад (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ovo otkriće razlikuje se od bilo čega što je ranije pronađeno u evroazijskim stepama, navodi se u saopštenju Evroazijskog nacionalnog univerziteta u Kazahstanu.

Spomenik iz bronzanog doba

- Ova piramida na teritoriji istočnog Kazahstana pronađena je ove godine. Heksagonalnog je oblika, sa megalitima težine do jedne tone smeštenim u svakom uglu - saopštio je Ulan Umitkalijev, šef Katedre za arheologiju i etnologiju na Evroazijskom nacionalnom univerzitetu, koja vodi iskopavanja, preneo je „Lajv sajens“.

Dok arheolozi koriste izraz „piramida“ ili „stepenasta piramida“ da bi ga opisali, spomenik iz bronzanog doba nema ništa sličnog po izgledu sa piramidama pronađenim u Egiptu.

Njegovi spoljašnji kameni zidovi formiraju šestougao, a unutrašnji zidovi izgledaju kao lavirint koji vodi do grobnice koja se nalazi u srcu građevine.

Delovi su nekada bili prekriveni zemljanom humkom, dodao je Umitkalijev. Nije, međutim, jasno da li je ikada postojao krov nad delom objekta ili je bio potpuno otvoren.

Crteži otkrivaju kult konja

Ljudi koji su tada živeli na tim prostorima gradili su brojne grobove i kamene spomenike i bavili su se obradom metala i izradom nakita. Njihova ekonomija je možda bila delimično pastirska, jer su držali veliki broj životinja širom evroazijske stepe.

Spoljni zidovi piramide ukrašeni su petroglifima ili crtežima na stenama različitih životinja, uključujući kamile i brojne konje, navodi se u saopštenju.

Kosti konja otkrivene su neposredno ispred piramide i pretpostavlja se da je kult konja verovatno cvetao u tom području u to vreme.

Radio-karbonsko datiranje organskih ostataka piramide pokazuje da je struktura izgrađena tokom 19. veka pre nove ere, rekao je Umitkalijev.

- Slični spomenici se nalaze na teritoriji Kazahstana, posebno u centralnom Kazahstanu - dodao je on.

Iskopavanje na lokalitetu i analiza njegovih ostataka su u toku, ali su arheolozi do sada pronašli grnčariju, ženske zlatne minđuše i druge komade nakita, navodi se u saopštenju.

Nije jasno da li ima ljudskih ostataka.

Potrebno još podataka za naučnu procenu

Arheolozi su željni da saznaju više o otkriću, ali je potrebno više informacija pre nego što se može naučno proceniti, rekla je Karen Rubinson, istraživač saradnik na Institutu za proučavanje drevnog sveta Univerziteta Njujork.

Ona nije učestvovala u pronalasku, ali je stručnjak za arheologiju regiona.

Na primer, naučni zapisi i fotografije artefakata i petroglifa moraju biti objavljeni kako bi naučnici koji nisu uključeni u iskopavanje mogli pravilno da analiziraju spomenik, napomenula je Rubinsonova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ - Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!