KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (4.) : U potrazi za dobrim mestom

V.N.

07. 02. 2021. u 09:35

TEŠKA godina za nama pokazala je vitalnost našeg izdavaštva i visoke domete naše književnosti, kaže Jelena Panić Maraš.

КРИТИЧАРИ  БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (4.) : У потрази  за добрим местом

Foto V.N.

VLADISLAVA GORDIĆ PETKOVIĆ (Novi Sad)

1."MORE JE BILO MIRNO",

Tanja Stupar Trifunović i Tatjana Vidojević ("Besna kobila")
2. "KUBANSKE PRIJATELjICE", Radmila Gikić Petrović ("Akademska knjiga")
3. "PROKLIZAVANjE",Sonja Veselinović (NB "Stefan Prvovenčani")
4. "HOSTEL KALIFORNIJA" Zvonka Gazivoda  ("Geopoetika")
5. "PURPURNA DEKADA", Vladimir Kopicl  ("Dereta")

Foto Privatna arhiva

Grafička novela po scenariju pesnikinje i romansijerke Tanje Stupar Trifunović uvodi nas u upečatljivo svedočanstvo o rastanku, smrti i ostalim životnim lekcijama, zagovarajući magičnu promenu čitalačke percepcije. U fragmentarnom putopisnom romanu Radmile Gikić Petrović razaznajemo novu dimenziju transparentne autorske persone i reporterskog dramatizovanja autentičnih situacija i utisaka. Prvi roman Zvonke Gazivode može se čitati kao fantastika, jezički eksperiment i generacijska bajka o potrazi za dobrim mestom. U romanesknom prvencu pesnika Vladimira Kopicla stapaju se lucidna igra i restriktivna introspekcija, panična dubina poimanja sveta i opominjuća lakoća s kojom se o njoj može govoriti. Poezija Sonje Veselinović reafirmiše ton opore ljupkosti i delikatne ispovednosti koja ume da posmatra svet oko sebe sa setnom skepsom i blagorodnim uvažavanjem.

*****************************************

JELENA PANIĆ MARAŠ (Beograd)

1. "O SVETLOSTI STARIJOJ OD NESREĆE",

Aleksandar Jovanović (Institut za književnost i umetnost)
2. "GALGAL", Zlata Kocić ("Povelja")
3. "SRPSKA KULTURA U 18. I 19. VEKU", Petar Pijanović (Matica srpska)
4. "HOĆEMO JOŠ MALIH PRIČA", David Albahari (KOV)
5. "U TRAGANjU ZA IZVIR-VODOM",
Ana Vukmanović ("Akademska knjiga")

Foto Privatna arhiva

Teška godina za nama pokazala je vitalnost naše izdavačke produkcije i potvrdila visoke domete naše književnosti. Monografija A. Jovanovića "O svetlosti starijoj od nesreće" zaokružuje autorovo istraživanje srpske poezije u širokom luku, od početka 20. do početka 21. veka, od Rakića do Tešića i osvedočava njene visoke umetničke domete koje autor maestralno izlaže. Z. Kocić zbirkom pesama "Galgal" potvrđuje istaknuto mesto među našim pesnikinjima, te nanovo potvrđuje bogatstvo sopstvenog pesničkog izraza koji menjajući modalitete upućuje na njegovo bogatstvo. Bavljenje srpskom kulturom P. Pijanović upotpunjuje neobično važnim istraživanjem sprovedenim u knjizi "Srpska kultura 18. i 19. veka". Prelomni momenat, izlazak iz srednjeg i ulazak u novi vek, autor opisuje u širokom luku - od istorijskih do političkih i kulturnih manifestacija. Da je majstor pisane reče D. Albahari je davno pokazao, a novom zbirkom priča "Hoćemo još malih priča", još, još i još potvrdio je majstorstvo i u žanru (veoma) kratkih priča. Eliptičan izraz i semantička nadmoć najkraće ih sažimaju. Studija "U traganju za izvir-vodom" A. Vukmanović inovativno preispituje značaj vode u usmenoj lirici južnoslovenskog konteksta čime daje vredan doprinos domaćoj folkloristici.

****************************************

MILICA MILENKOVIĆ (Svrljig)

1. "O DUKATU S LIKOM SVECA", Selimir Radulović ("Laguna")

a3. "ARAPSKI KAPRIČO", Miroslav Aleksić ("Arhipelag")
4. "DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA", Predrag Marković ("Solaris")
5. "NOĆI VUČJEG ZOVA", Anđelko Zablaćanski (UPS, Glušci)

Foto Privatna arhiva

"O dukatu s likom starca" S. Radulovića je zbirka duhovne poezije, poseban izvor duhovnosti kojim se suština hrišćanske misli i mudrosti učitelja te njihovih smernica za smernost učenika približavaju savremenom čoveku i savremenom čitaocu. "Sremskokarlovačke tercine" N. Grujičića posvećene su Sremskim Karlovcima kao duhovnom prostoru ukorenjenom u naše nacionalno biće koje je mesto hodočašća i mesto pesničkog panteona naše zemlje. "Arapski kapričo" M. Aleksića nastoji da poezijom preispita iskustva različitih istorija i tradicija sinkretišući ih u jedan celovit glas kulturnog uskrsnuća kao leka za besmisao i kao opomenu za trajanje. "David protiv otužnog zloduha" P. Markovića je roman koji stvarnost prevodi na jezik fikcije svedočeći da umetničke svetove i živote pisaca čine duhovne paralele, koje, kada bismo mogli da ih sagledamo fizičkim očima u ovom stvarnom svetu, prikazane bi bile obrisima koje u samom romanu odgonetamo unutrašnjim vidom. A. Zablaćanski je svojim pesmama iz zbirke "Noći vučjeg zova" dao jedan misteriozan i dublji element značenja, utkao u njih jake tonove pevanja i na kraju, pozvao čitaoce na odgonetanje suštine stvaranja i života kao jedine moguće i prave pobede nad prazninama koje se oko nas šire unedogled.

********************************

MILOŠ PETKOVIĆ (Zaječar)

1. "PROKLIZAVANjE", Sonja Veselinović (NB "Stefan Prvovenčani")

2. "PRIVREMENI BORAVAK", Jasmina Topić ("Arhipelag")
3. "ZAŠTITNA MASKA", Dragan Hamović (NB "Stefan Prvovenčani")
4. "OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")
5. "VERIZEN", Saša Jelenković (NB "Stefan Prvovenčani")

Foto Privatna arhiva

Knjigu pesama S. Veselinović čine pesme intimističkog prosedea, sa naglašenom ličnom perspektivom. Pesnikinja bira formu proširene naracije, dajući stihovima ton svedočanstva.Knjiga pesama J. Topić nas kroz putovanje lirskog subjekta uvodi u upoznavanje sa prostorima i gradovima na različitim meridijanima. Spoznaja viđenog i doživljenog kao i skrivena želja za novim iskustvima karakterišu ove lucidne stihove. Dokazujući pesničku osetljivost za aktuelna pitanja koja zaokupljaju savremeno društvo, D. Hamović nam je podario knjigu pesama pisanih pod egzistencijalističkom jezom s kojom misleći čovek gleda na raznolike aspekte još uvek prisutne pandemije. I. Marojević vrlo umešno ukršta prošlo, sadašnje i buduće vreme. Preživljeno i trenutak sadašnjeg življenja naučili su nas da je mnogo međuljudskog zla prisutno i da ako, makar i na trenutak, okrenemo glavu na drugu stranu, čini se da nam i nadolazeće vreme neće oprostiti taj pokušaj prenebregavanja. Nova pesnička knjiga S. Jelenkovića primer je stvaralačkog vitaliteta, pisana kao svojevrsna katalogizacija stvarnosti. Slike i prizori se iz verističkog ambijenta transponuju u prostor pesme, u postupak pesničke "revizije" čulnog sveta, zarad pronalaženja dubljih istina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri