OD SUTRA GLASANJE ZA"MEŠU": Počinje nadmetanje za prestižnu nagradu za knjigu godine koju 33. put dodeljuju "Večernje novosti"

D. Bt.

03. 02. 2021. u 10:08

NADMETANjE za knjigu godine, po pravilu neizvesno, počeće od sutra na stranicama našeg lista.

ОД СУТРА ГЛАСАЊЕ ЗАМЕШУ: Почиње надметање за престижну награду за књигу године коју 33. пут додељују Вечерње новости

Foto V.N.

U reprezentativnom Velikom žiriju za nagradu "Meša Selimović" je 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i istoričara, čije ćemo izbore objavljivati na stranicama "Večernjih novosti", svakodnevno, u naredne dve nedelje. Poslednjeg dana biće proglašeno najbolje delo savremenog domaćeg pisca, objavljeno u prošloj godini, čijem će autoru pripasti prestižno priznanje koje 33. put dodeljuju "Večernje novosti".

Odgovori književnih znalaca, čija smo imena objavili pre mesec dana, stigli su u našu redakciju u naznačeno vreme (2. februar) i narednih dana biće pred očima najšire javnosti. Književni kritičari pripadaju različitim generacijama i zagovornici su različitih estetskih opredeljenja, a dolaze i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Smedereva, Kruševca, Užica, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Zaječara, Novog Pazara, Vranja, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Kosovske Mitrovice, Svrljiga, Vršca, Jagodine, Mokrina, Velike Plane i Novog Mileševa.

PRIZNANjE Prošlogodišnji dobitnik Vladimir Pištalo, Foto M. Anđela

Prema propozicijama koje se nisu menjale od osnivanja nagrade, svaki kritičar predlaže pet knjiga, u obzir dolaze svi žanrovi, s tim što delo mora biti u potpunosti novo i što isti pisac može da dobije nagradu samo jedanput. Do pobedničke knjige dolazi se zbrajanjem glasova članova žirija.

Svih prethodnih godina žiriranje je praćeno sa velikom pažnjom u kulturnoj i široj javnosti, sabirali su se glasovi koje su knjige dobile, a neizvesnost je trajala gotovo do poslednjeg dana. Tako se dogodilo da su čak pet puta "Mešinu" nagradu dobili, na ravne časti, po dva pisca. Dva puta je o slavodobitniku odlučivao samo jedan glas više. Za knjigu godine najviše je proglašeno romana - 21, pesničkih knjiga - 13, jedna zbirka pripovedaka i jedno esejističko delo.

Nagrada "Meša Selimović" se sastoji od plakete - reljefa sa likom pisca, Povelje i novčanog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona