JUBILEJ BIJELJINSKE GALERIJE: Dela za sva vremena

V. Mitrić

11. 09. 2020. u 13:33

IZLOŽBOM slika, grafika, ikona, skulptura i radova arhitekata i dizajnera, u Bijeljini je otvoren 12. Umetnički salon i obeležen značajan jubilej – 35 godina Galerije „Milenko Atanacković“ i Galerije Centra za kulturu.

ЈУБИЛЕЈ БИЈЕЉИНСКЕ ГАЛЕРИЈЕ: Дела за сва времена

Foto: V. Mitrić

Kustos Milijanko Miholjčić istakao je da je bijeljinska Galerija jedna od najznačajnijih institucija kulture u BiH i regionu, u kojoj su tokom tri i po decenije publici predstavljeni radovi svetski poznatih autora.

Foto: V. Mitrić

- Davne 1985. godine organizovana je prva izložba slika Vlahe Bukovca i njegovih učenika, nakon čega su postavljeni visoki izlagački kriterijumi koji traju i danas. Bijeljinci su u 35 godina imali priliku da, između ostalih, pogledaju radove Ismeta Mujezinovića, Franje Mraza, Branka Miljuša, Dragana Lubarde, Emira Dragulja, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, odnosno autora čija su imena nezaobilazna na evropskoj i svetskoj likovnoj sceni – naglasio je Miholjčić.

Ovogodišnji Umetnički salon, uz veliku posećenost, okupio je 19 autora, a jedna od njih je Dajana Perić, diplomirani likovni umetnik i profesor Likovne kulture.

- Večeras sam se predstavila slikom koja je sinteza mog četvorogodišnjeg školovanja u Školi ikonopisa „Odigitrija“ i akademskog obrazovanja koje sam stekla na Akademiji umetnosti u Banjaluci. Ovo je prvi Salon na kojem učestvujem i drago mi je što sam večeras upoznala mnogo mladih kolega koje imaju šta da pokažu – navela je Perićeva.

Foto: V. Mitrić

Nakon zvaničnog otvaranja 12. Umetničkog salona, kustos Milijanko Miholjčić uručio je grafiku pod nazivom „Bijeljina“ jednom od osnivača Galerije Radomiru Nikoliću.

Foto: V. Mitrić

Bijeljinska Galerija nosila je ime po poznatom slikaru Milenku Atanackoviću do 2007. godine, kada je preimenovana u Galeriju Centra za kulturu. Godine 2012, iz zgrade Gradske uprave premeštena je u novoizgrađeni Centar za kulturu, gde je projektovanjem dve dodatne prostorije omogućeno izlaganje i vajarima, arhitektama, dizajnerima, kostimografima...

Foto: V. Mitrić

Galeriju su, u različitim periodima, uspešno vodili Dragan Zarić, Božidar Milijašević, Ifigenija Vasilić, Milijanko Miholjčić, a do sada je organizovano više od 300 izložbi i isto toliko dela nalazi se u fundusu ove ustanove. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024