RADOVI PROFESORA RADOMIRA KNEŽEVIĆA U PRODAJNOJ GALERIJI BEOGRAD: Uteha grana i pruća

M.A.K.

19. 07. 2023. u 15:40

AMBIJNTALNU instalaciju nastala iz sadejstva sa prirodom, od materijala pronađenih u prirodnom okruženju - šiblja i drveća, Radomir Knežević, profesor Fakulteta likovnih umetnosti, predstaviće od 20. jula do 7. avgutsa, na izložbi "Ka beskonačnom / Ko bi živeo bez utehe stabala" u Prodajnoj galeriji Beograd.

РАДОВИ ПРОФЕСОРА РАДОМИРА КНЕЖЕВИЋА У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: Утеха грана и прућа

Foto promo

Radovi umetnika, iza koga je više od 40 samostalnih i 150 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu (Pariz, Milano, Novi Meksiko, Buenos Aires, Maribor, Sarajevo, Novi Sad, Banja Luka, Amsterdam, Kil, Malme, Tokio, Solun ...)- proizilaze iz prepleta "živih materijala". Ovi svojevrsni crteži, u prostoru galerije, zajedno sa svojim senkama formiraju složene trodimenzionalne linearne kompozicije. Isprepletano šiblje i drveće, upućuje na složenost i enigmatičnost unutrašnjih struktura biljnih organizama u prirodi.

- Liniju, trag na papiru, kao liniju horizonta i granicu između vidljivog i nevidljivog sveta Radomir Knežević menja izlaskom u trodimenzionalni prostor, započinje "crtanjem" prirodnim materijalom - ističe u katalogu Dragica Vuković. - Stvara oblike koji u svojoj tananoj formi otkrivaju jedan nevidljivi svet koji oživljava prostorno, u vremenu tekuće "realnosti". Pruće je materijal kojim "iscrtava" imaginarne forme, otkriva svet nedostupan neposrednom pogledu. Mrežasti oblici, lelujavim, izduženim prisustvom, blago oslonjeni na tlo ili okačeni tako da lebde, obznanjuju strujanja, umreženja čije posredno prisustvo, unutrašnja interakcija, najdirektnije počinje da utiče na život, menja ga i oblikuje.
Prema rečima ove istoričarke umetnosti, nevidljiva mreža puteva reči i slika, za umetnika je osnova, povod, potka za "tkanje" u materijalu koji nam je priroda već dala i razlistala bogatom lepezom oblika:
- Prateći njenu mudrost, Knežević ide u potragu, pronalaženje, a zatim pripremu i oblikovanje, grana i pruća da bi stvorio jedinstve ni svet i novi jezik materije koji teži da se uskladi i harmonizuje svoje postojanje s prirodom - zaključuje Vukovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)