KULT SVETIH PREDAKA: Izdavački poduhvat koji je ispravio istorijsku nepravdu

B.S.

07. 06. 2023. u 05:00

JEDINSTVENA knjiga "Kultovi lica kod Srba i Makedonaca", istorijsko-etnografska rasprava dr Leontija Pavlovića, objavljena u novom raskošnom ruhu u izdanju "Službenog glasnika", predstavljena je juče u knjižari "Geca Kon".

КУЛТ СВЕТИХ ПРЕДАКА: Издавачки подухват који је исправио историјску неправду

Službeni glasnik

O knjizi su govorili Nemanja Dević, istoričar, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Borisav Čeliković, priređivač izdanja, i Petar V. Arbutina, direktor "Glasnikovog" Sektora za izdavanje knjiga.

Glasnik je velikim izdavačkim poduhvatom objavljivanja "Kultova lica.." kao bogato ilustrovane monografije ispravio istorijsku nepravdu prema Pavlovićevom delu koje okriva njegov ogroman terenski istraživački rad i renesansni skup znanja od teologije, istorije umetnosti, istorije do etnologije.

"Kultovi lica..." Srbe upoznaju sa njima samima, jer samoodređenje svih naroda počiva na kultu "svetih predaka" i ritualima koji ga prate. Pavlović je sakupio i detaljno opisao 130 ličnosti srpskog kulta, a dr Dević je govoreći o knjizi naglasio da je samo 11. među njima kanonizacijom inicirala crkva, dok su svi ostali utemeljeni u narodnom predanju, a zatim kanonizovani, što svedoči o njihovoj dubini i snazi.

Službeni glasnik

 

Prvo izdanje Pavlovićeve knjige, veoma skromno, objavio je 1965. Muzej u Smederevu. Novo "Glasnikovo" izdanje je u velikom formatu, bogato ilustrovano fotografijama, sa dostupnim potpunim bibliografskim podacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona