"ČEKA NAS JOŠ JEDNA NEPROSPAVANA NOĆ": Čačani i dalje u strahu posle eksplozije u fabrici "Sloboda"

V. ILIĆ

19. 06. 2021. u 23:29

TAČNO u 19.56 časova u subotu veče Čačkom je odjeknula snažna detonacija, koja je digla ceo grad na Moravi na noge.

ЧЕКА НАС ЈОШ ЈЕДНА НЕПРОСПАВАНА НОЋ: Чачани и даље у страху после експлозије у фабрици Слобода

Foto: V.Ilić

U vojnoj fabrici “Sloboda”, kako saznajemo, došlo je do eksplozije, u kojoj je troje radnika povbređeno, a na pogonima ovog preduzeća, kao i na obližnjim stambenim objektima pričinjena je materijalna šteta u vidu popucalih prozora, izbijenih štokova na vratima, otpalih plafona...

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović u subotu veče oko 21 čas naložio je evakuaciju stanovništva koje živi u okolini “Slobode”, mesto evakuacije je bilo gradski stadion na Borčevom igralištu. On je, kako nam je kazao, to učinio iz prevetnivnih razloga, jer se “vatra nakon eksplozije proširila”.

Kako nam je rekao dr Miroslav Sretenović, direktor Opšte bolnice u Čačku, u eksploziji u fabrici “Sloboda” povređeno je troje radnika – dva muškarca i žena. U trenutku detonacije u preduzeću je, kako saznajemo, radilo nekoliko desetina radnika.

Svim radnicima na prijemu u urgentnu službu konstatovane su povrede koaje su dobili od stakla od popucalih prozora na objektima u kojima su radili – kazao nam je dr Sretenović. - Jedan od njih je smešte na odeljenje intenzivne nege radi dalje opservacije, ali ne radi se o opasnim povredama. Drugo dvoje su na odeljenju hirurgije.

Prema nezvaničnim informacijama, eksplozija se dogodila u magacinu baruta, koji se nalazi nedaleko od skladišta koje je pre dve nedelje eksplodiralo, od koje se Čačak tresao puna tri sata usled serije detonacija. U tom trenutku u “Slobodi” je radilo nekoliko desetina radnika, i to u pogonima “rezanja” i mehaničkim proizvodnim pogonima.

Bilo je jezivo. Odjednom se začula eksplozija, od koje su popuc ala stakla na prozorima, a vrata na radionici su bukvalno izvaljena – rekao nam je jedan od radnika iz proizvodnje, koga smo u subotu veče zatekli da beži iz “Slobode”.

POVREDE

PREMA poslednjim informacijama, zdravstveno stanje povređenih radnika je stabilno. Niko od njih nije životno ugrožen, niti ima ozbiljnijih povreda opasnih po život.

- Znam sigurno da su dvojica kolega povređena od stakla, a jedan mi se se ne javlja na telefon. Plašim se za njega. Nadam se da je uspeo da pobegne na vreme kao mi.

Ispred ulazne kapije “Slobode” u subotu veče okupilo se nekoliko vatrogasnih vozila, kao i ekipa Hitne pomoći. Vatrogasci nisu, iz bezbednosnih razloga, mogli da uđu u krug vojnog preduzeća. Posle eksplozije, koja je, kako pričaju očevici, izgledala kao “pečurka”, požar je zahvatio nekoliko lokacija u samom krugu kompanije “Sloboda”. Za sada nije poznato da li je vatra zahvatila pogone pirotehnike i magacine sa gotovim proizvodima, odnosno one koje predstavljaju eventualnu opasnost.

Iako je gradonačelnik Todorović iz predostrožnosti pozvao stanovništvo okolnih kuća da se evakuiše na gradski stadion, Čačani nisu poslušali ovaj poziv. Na stadionu u subotu veče bilo je svega desetak ljudi.

Meni su popucali svi prozori na kući – kazao nam je Ivan V. iz čačanskog naselja Jezdina, koje se nalazi iznad pogona “Slobode”.

- Komšijama su popadali gipsani plafoni. Ovako nije bilo ni u vreme bombardovanja. Uplašili smo se za našu bezbednost i odmah smo otišli kod rođaka koji žive u centru Čačka. Više ovde ne smemo da zanoćimo...

Preplašeni ljudi su uglavom izašli iz svojih domova, otvorili su širom prozore, spustili roletne... Biće, kažu, ovo još jedna neprospavana noć u gradu na Moravi...

Policija je blokirala sve prilazne puteve ka “Slobodi”, pa čak i magistralni put od Čačka do Užica. Iz predostrožnosti će sve vreme tokom noći ispred ovog vojnog preduzeća dežuraće ekipe vatrogasaca, Hitne pomoći i policije, koja neće dozvoliti prilaz fabrici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)