TRANSFER ZNANJA IZ NAUKE U PRIVREDU: Otvorena vrata Izraela

Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS u Izraelu

23. 02. 2022. u 10:08

PRIORITET Predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu jeste snažna podrška jačanju Srbije kao zemlje prepoznatljive po primeni najsavremenijih tehnologija i inovacija u svim segmentima privrede.

ТРАНСФЕР ЗНАЊА  ИЗ НАУКЕ У ПРИВРЕДУ: Отворена врата Израела

Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Na tom putu širom su otvorena vrata gotovo svih renomiranih izraelskih naučnih institucija i asocijacija. Da imamo pravog partnera i uzora, govore i podaci - 2020. investicije u startapove u Izraelu vredele su impozantnih 11,5 milijardi američkih dolara, a zahvaljajući opštoj R&D orijentaciji, ova zemlja nije ni osetila krizu 2008, kao ni tokom drugih, globalno turbulentnih godina.

Velike su mogućnosti saradnje sa izraelskim akceleratorima sa posebnim usmeravanjem na naše naučno-tehnološke parkove. Odabrana su već tri, u fazi smo kreiranja radnih grupa, a koncept je na regionalnim centrima koji treba da budu impuls ravnomernijem razvoju zemlje, finansijskoj održivosti akceleratora i transferu znanja iz nauke u privredu. Jedan od primera jeste povezivanje Tech7 iz Ber Ševe u Izraelu sa niškim NTP. Među istaknutim povezivanjima su i inkorporiranje Instituta za nanotehnologiju Univerziteta Bar-Ilan pokraj Telaviva u izgradnju BIO-4 kampusa u Beogradu, tako doprinoseći prerastanju Srbije u regionalni hab za nano i druge najsavremenije tehnologije.

Izraelske kompanije zainteresovane su da još masovnije angažuju naše  provajdere, koji vladaju relevantnim programskim jezicima, za online usluge, najvećim delom u oblasti sajber tehnologija i video-igrica. Sve ovo podrazumeva upoznavanje sa poslovnom kulturom, zakonskom i poreskom regulativom Srbije.

Obnovljivi izvori energije, i ulaganje izrelskih kompanija u solarne panele u Srbiji, takođe su teme intenzivnih razgovora sa potencijalnim investitorima, a perspektivne su i kooperacije u oblasti osnivanja specijalizovanih zdravstvenih centara (mamografija, dijaliza i druge), kao i angažovanje renomiranih stručnjaka u više oblasti zdravstvene zaštite, koji bi pružali usluge novoosnovanim centrima.

Među budućim projektima su i oni usmereni na pružanje optimalne prve pomoći u urgentnim situacijama, na osnovu telekomunikacionih aplikacija, koje daju važne informacije o stanju povređenog i bezbednosnoj situaciji u njegovoj blizini.

Privredna saradnja sa Izraelom je jedinstveno specifična. Prema prioritetima srpske privrede i naučno-tehnološke zajednice njena najpromotivnija komponenta leži u ovladavanju ne samo tehnologijama, već i u primeni inovativnog pristupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest