PREDSEDNIK PKS: Nemačka najzaslužnija za modernizaciju ekonomije Srbije

Tanjug

14. 02. 2022. u 18:32

NEMAČKA sa oko tri milijarde evra ulaganja u srpsku privredu u protekle dve decenije, vodeći je srpski investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije, izjavio je danas u u Berlinu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

ПРЕДСЕДНИК ПКС: Немачка најзаслужнија за модернизацију економије Србије

Foto Privatna arhiva

-Kada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede, istakao je Čadež u obraćanju na svečanosti povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu.

Podsećajući da Sretenje simboliše i susretanje, razgovore, dijalog, Čadež koji boravi u radnoj poseti Nemačkoj, najavio je važne susrete, u Berlinu i Minhenu, gde će narednih dana imati sastanke sa zainteresovanim stranama u nemačkoj politici i industriji o jačanju biletaralne saradnje i prioritetima kada je reč o regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz PKS.

Za srpske proizvode, prema rečima predsednika PKS, Nemačka je prvo izvozno tržište, a ukupna investiciona, privredno-trgovinska i politička saradnja na visokom je nivou.

Naglasio je i značaj velike nemačke podrške uvođenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji koje omogućava školovanje kadrova prema potrebama privrede.

-Veliki broj Srba je ovde u Nemačkoj, gde sam i ja živeo od svoje 13-te godine. Dijaspora je vrlo važna spona za umrežavanje kompanija, ulaganja i unapređenje poslovnih veza. Pokrenuli smo posebnu digitalnu platformu u okviru projekta ''Poveži se Srbijo'' kako bi dijasporu umrežili sa privredom u zemlji i podstakli njihove investicije i saradnju zasnovanu na obostranom ekonomskom interesu. Važno nam je da je PKS u tom procesu prepoznata kao partner i podrška, dodao je Čadež.

Najavio je da će na proleće, prvo u martu u Štutgartu, i u maju u Berlinu, biti organizovane, za nemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, investicione konferencije koje PKS priprema u saradnji sa partnerskim nemačkim komorama.

Na ovim događajima biće predstavljen potencijal i konkretne mogućnosti za ulaganje i poslovanje.

Predsednik PKS je ukazao i na nemačku podršku regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu i istakao da će realizacija inicijative Otvoreni Balkan doprineti povezivanju i ekonomskom jačanju regiona i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

Region kao celina biće, kako je dodao, atraktivniji za investitore i konkurentniji na globalnom tržištu, poručio je predsednik PKS.

Na prijemu u Ambasadi Srbije u Berlinu prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, nemačkih institucija, poslovne zajednice i srpske dijaspore u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: Vučić na ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš-Pločnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)