DRMATIČAN APEL DOKTORA STOJANOVIĆA: Kod britanskog soja brži razvoj kliničke slike i mnogo teži nalazi!

Novosti online

26. 03. 2021. u 10:02

DIREKTOR Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor dr Dragoš Stojanović je naveo da se povećava broj novozaraženih, ali i pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

ДРМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРА СТОЈАНОВИЋА: Код британског соја бржи развој клиничке слике и много тежи налази!

Foto: Printscreen

- Za pomalo, ali se povećava. Ta statistika je u ovom trenutku za nas malo lakša s obzirom da su se u poslednjih nekoliko dana u kovid sistem uključili ponovo KBC "Zvezdara" i KBC "Bežanijska kosa". Pored bolnice u Batajnici koja ima najveći broj pacijenata, skoro 900 u ovom trenutku, i Arene i KBC "Dragiša Mišović", tu je i zemunska bolnica - rekao je Stojanović.

Ukazao je da je sinoć oko 21 čas u prijemno-trijanom centru KBC "Zemun" bilo negde oko 100 ljudi, kao i da je to više nego prethodnih dana.

Naveo je da u ovom trenutku je u KBC "Zemun" smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnim negama, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije.

- Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status - naglasio je Stojanović.

"Čak 80 odsto pacijenata 1970. ili 1980. godište"

Istakao je da je u januaru oko 14 odsto bilo prisutno britanskog soja virusa, dok je u februaru taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

Na pitanje šta je primećeno kod tih pacijenata, Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi.

- Mi smo upravo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća - rekao je Stojanović.

Na pitanje da li među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani, Stojanović kaže da ih imaju.

- Pacijenti koji dođu posle prve ili posle druge doze vakcine, pa čak i posle nekog perioda koji je prošao su sa mnogo lakšim kliničkim slikama i mi nismo imali nijedan tako težak nalaz - naveo je Stojanović.

"Nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama"

Poručio je da već godinu dana apeluju da je neophpodno nošenje maski, držanje distance i poštovanje mera, kao i vakcinacija.

- Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama - upozorio je Stojanović i dodao da u ovom trenutku u KBC Zemun ima njih pet.

Naveo je da sve bolnice u ovom trenutku imaju slobodnih mesta.

- Impresivno je da vidite na četiri grupe, kako je Ministarstvo zdravlja podelilo i napravilo raspoređivanje pacijentana i praćenje stanja na terenu, u svakom trenutku znamo gde i u kojoj bolnici ima slobodnih mesta, kako se ko uključuje, koliko ima mesta na intenzivnim negama i ko može prema težini kliničke slike i situaciji u kojoj se nalazi pacijent da se rasporedi - objasnio je Stojanović i naglasio da se to na minutnom nivou prati.

Na pitanje koji su bili najveći izazovi za ovih godinu dana od kako su u kovid sistemu, Stojanović kaže da su u avgustu za 36 sati primili 226 paijenata.

- To je bio izazov koji se tiče brojki, trebalo je pre toga isprazniti bolnicu, pripremiti bolnicu za kovid režim rada i primiti tih 226 pacijenta - rekao je doktor.

Naveo je da su za godinu dana u prijemno-trijažnom centru KBC "Zemun" pregledali više od 22.000 pacijenata, a na bolničko lečenje primili njih skoro 8.000.

"Neki zdravstveni ranici ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici"

Na pitanje čemu ih je ova pandemija naučila, Stojanović kaže mnogo tome.

- Prvo da smo usvojili sve principe koji su adekvatni za lečenje, predviđanje stanja i napredovanje bolesti nas je naučilo da je nepredvidivo, bez obzira koliko god se potrudili oko svakog pacijenta, koliko god smo dali lekova, bili u praćenju njegovog respiratornog statusa komlikacije su nepredividive - rekao je on.

Naveo je mnogo zahvalan medicinskim radnicima i osoblju, jer nije lako svakog jutra izneti 60 boca za kiseonik i istakao da neki zdravstveni ranici ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici.

- Od početka kovida mi smo odvojili jednu renoviranu zgradu, koja je planirana da bude otvorena prošle godine, međutim stigla nas je korona. Naši zdravstveni ranici kada završe smenu u toku noći, to su uglavnom sestre i osoblje, da mogu da prespavaju tu, imaju hranu i tuševe da mogu da se spreme kao u svojim kućnim uslovima - naveo je Stojanović i dodao da se mnogo njih odvojilo od porodica kako ih ne bi zarazili.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!