CILJ DA AMERIČKE KOMPANIJE DOVEDEMO U SRBIJU: Ministarka Jelena Begović sumirala posetu Americi

Lj.B.

14. 02. 2024. u 12:41

Delegacija iz Srbije, predvođena ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović, završila je posetu Sjedinjenim Američkim Državama. Ministarka je istakla da je Amerika centar nauke i inovacija, te da se delegacija trudila da pokaže šta Srbija može da pruži.

ЦИЉ ДА АМЕРИЧКЕ КОМПАНИЈЕ ДОВЕДЕМО У СРБИЈУ: Министарка Јелена Беговић сумирала посету Америци

Foto: Ministarstvo

- Tokom boravka u SAD posetili smo firme koje ulažu u biotehnologiju i cilj je da ih dovedemo u Srbiju - napomenula je Begovićeva.

Tokom posete su se, između ostalog, sastali sa američkim investicionim kompanijama kojima su predstavili BIO4 kampus i mogućnosti primene veštačke inteligencije u Srbiji, a ministarka je održala i uvodno obraćanje na panelu "Žene u nauci" u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministarka Jelena Begović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su se tokom posete Americi sastali sa nekoliko investicijskih kompanija, odnosno investicijskih fondova, ali i privatnih kompanija kojima je predstavljena ideja i projekat BIO4 kampusa.

- Predstavili smo im Srbiju i ono što je naš krajnji cilj je da ih na neki način dovedemo u Srbiju, da vide šta mi to radimo u nauci, da vide naše startap kompanije - rekla je Begovićeva. - To su, uglavnom, fondovi rizičnog kapitala koji ulažu u startap kompanije, neke od njih zaista su fascinantne, imaju desetine milijardi dolara i tu rade ljudi koji su s jedne strane u finansijama, a s druge strane žele da urade nešto dobro – žele da ulažu u nove biološke lekove, u biotehnologiju.

Prema njenim rečima, krajnji cilj je bio da se kompanije dovedu u Srbiju.

U toku radovi na BIO4 kampusu

Govoreći o radovima na BIO4 kampusu, ministarka Jelena begović je rekla da su pripremni radovi u toku, ruši se zgrada po zgrada, čisti se teren, životinje sa Torlaka su izmeštene i stavljene u privremeni prostor - tako da sve ide po planu.

- Nadam se da ćemo uspeti makar prvog da dovedemo i da tako otvorimo vrata za finansiranje pre svega naših startap kompanija u Srbiji - rekla je Begovićeva.

O BIO4 kampusu govorilo se i na Harvardu, na Univerzitetu Kolumbija.

Begovićeva je rekla da su boravili i u Njujorku i u Bostonu i na tri fakulteta prikazan je projekat BIO4 kampusa uz objašnjenje koncepta.

Trudili smo se da pokažemo šta Srbija može da pruži

- Atlantik je veliki okean koji odvaja dva kontinenta. Amerika je ogromna, to je centar i nauke i inovacija i trudili smo se da pokažemo šta to Srbija može da pruži, zašto treba doći u Srbiju, koje su prednosti Srbije i naišli smo na veliko oduševljenje - kaže ministarka.

Napominje da oni prvo ne znaju mnogo o Srbiji, drugo, ne očekuju jedan ovakav projekat i ne očekuju ovu viziju, koja je spoj biotehnologije, prirodnih nauka i informacionih tehnologija, što je apsolutno u trendy u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)