GENERAL SE VRAĆA KUĆI: Danas se u bregalničkoj otvara spomen-soba komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini

V.C.S.

17. 10. 2023. u 10:29

PLASTIFICIRANA geografska karta Srbije, metalna muštikla bez ćilibara, foto-aparat "zeis ikon Bob 510" u kožnoj futroli i sa dva okidača za snimanje, tri busole, ručni sat "helvetija", dve kartonske futrole za naočare, četiri para naočara sa metalnim okvirima, od kojih su jedne sa slomljenim staklom...

ГЕНЕРАЛ СЕ ВРАЋА КУЋИ: Данас се у брегалничкој отвара спомен-соба команданта Југословенске војске у отаџбини

Igor Marinković

Ovo su samo neki od izloženih eksponata koji će se naći u "Čičinom domu", kako će se zvati muzej, odnosno spomen-soba Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata. Muzej se zvanično otvara danas, u 17 sati, u prizemlju zgrade u Bregalničkoj 24, na beogradskoj Zvezdari, na mestu gde se nekada nalazila kuća porodice Mihailović. Tom prilikom biće otkriven i spomenik generalu, rad vajara Dragana Radenovića, na samom ulazu u izložbeni prostor.

Spomenik se zove "Nebozemna zakletva", a njegov autor član je Ruske akademije likovnih umetnosti i ujedno autor spomenika Slobodanu Miloševiću u Moskvi.

Igor Marinković

Igor Braunović

Od eksponata, koji su stigli iz privatnih kolekcija, uz uslov da ne budu fotografisani izbliza, u muzeju još se mogu videti perorez sa dodacima za otvaranje konzervi i makazicama, u kožnoj futroli, zatim viljuška u obliku peroreza, džepni perorez, kožna futrola za olovke, "faberova" i "vatermans" grafitna olovka, patentica "vatermans" sa posvetom "Čiči, Serb National Federation Pittsburgh PA, 26. avgust 1944." sa slomljenim vrhom držača i nalivpera "pelikan" i "parker". To su predmeti koje je Mihailović koristio tokom rata i oni nađeni u momentu hapšenja.

Prema rečima mr Igora Braunovića, poslanika, prvog čoveka "Srbijašuma" i Patriotskog i ekološkog društva "Naša Drina", koje je u Parlament ušlo preko liste SNS, i koje osniva muzej u svojim prostorijama, očekuje se da stigne i radni sto generala Mihailovića iz vremena kad je službovao kao ataše u diplomatiji. Neke eksponate trebalo bi da donira i Dražin unuk Vojislav Mihailović.

Igor Marinković

Rad vajara Dragana Radenovića

- Voja Mihailović će sa mnom svečano otvoriti Muzej, a na otvaranju će govoriti i naš akademik Matija Bećković - otkriva Braunović za "Novosti". - Otvaranju će prisustvovati i predstavnici SPC, a mi se nadamo da će stići i patrijarh, zatim predsednik opštine Zvezdara, mnogi zvaničnici. Nekoliko hiljada ljudi dolazi u ime Boračke organizacije i iz Srbije i iz Republike Srpske. Iz Hercegovine stiže vojvoda Slavko Aleksić, biće prisutna i ćerka Blagoja Jovovića.

PRITISAK NA PORODICU

U KUĆI u Bregalničkoj, porodica Draže Mihailovića živela je skromno između dva rata, a u dvorištu se nalazila mala štala, u kojoj je Draža držao vojničkog konja. Tokom rata, supruga Jelica je tri puta hapšena, a jedno vreme bila je zatočena sa sinom Brankom i kćerkom Gordanom u Banjičkom logoru. Bio je to pritisak na komandanta JuVO da se preda. Posle rata kuća je prodata drugoj porodici, a ova je kasnije prodala investitorima.

Jovović je bio pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini, poznat po atentatu na poglavnika Anta Pavelića, 10. aprila 1957. u predgrađu Buenos Ajresa. Slavko Aleksić je poznat kao komandant Novosarajevskog četničkog odreda tokom rata u BiH i opsade Sarajeva.

Otvaranju spomen-sobe i otkrivanju spomenika Draži prisustvovaće i general-potpukovnik Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević, osuđen pred Haškim tribunalom za pomaganje u progonu muslimana sa područja Srberenice, zbog čega je odslužio 10 godina zatvora, a doći će i vojnici i generali, učesnici ratova devedesetih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!