NAĐENO KARAĐORĐEVO ZVONO IZ KRUŠEVCA: Pojavilo se pre 96 godina u Makedoniji (VIDEO)

S.BABOVIĆ

14. 06. 2023. u 10:17

ZVONO crkve Lazarica iz Kruševca nađeno je pre 96 godina u mestu Negotinu u Makedoniji.

НАЂЕНО КАРАЂОРЂЕВО ЗВОНО ИЗ КРУШЕВЦА: Појавило се пре 96 година у Македонији (ВИДЕО)

Foto S. Babović

O ovom događaju pisala je štampa 17. juna 1927. godine. U nedeljniku "Vreme" objavljeno je da je nemalu senzaciju izazvao akt, koji je primila kruševačka crkva od žandarmerijskog voda na Vardaru. U članku se spominje da je sahat-kula u međuvremenu pokvarena, kao i da su vlasti varošice zvono skinule i namestile ga ispred opštinske zgrade, kako bi služilo kao upozorenje na požar.

- Kako je ovo zvono, po samom imenu darovaoca, od velikog značaja i neprocenjive vrednosti za Kruševac, to smatram za dužnost i izveštavam vas, sa molbom na nadležnost i preduzimanje potrebnih mera da bi se zvono vratilo i ostalo sveta uspomena gradu i crkvi, kome je darovano da služi crkvi, kojoj ga je darodavac, Vožd Karađorđe u nameri i namenio - pisao je tada žandarmerijski potporučnik Nikola Vranić.

Kako se navodi dalje, odmah po prijemu akta, uprava crkve Lazarice "preduzela je korake kod Duhovnog suda niške eparhije da isti preko ministra vera i unutrašnjih dela poradi da Kruševac ovo zvono dobije natrag", dok je "novopostavljeni veliki župan izjavio da će i sam pomoći ovo nastojanje". Kada zvono bude preneto u Kruševac, biće na "najsvečaniji način uz službu božju, litiju, učešće zvanica i celog građanstva postavljeno na zvonaru".

To se i dogodilo na Svetog Jovana 1928. godine, nakon što je na Bogojavljenje zvono dopremljeno u Kruševac.

Ovo je prvo zvono u oslobođenoj Srbiji koje je pre 211 godina crkvi poklonio Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka. Teško je 150 kilograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO