MOBILNI U RUKAMA ČIM OTVORE OČI: Roditelji, oprez – Srednjoškolci uz telefon provode pet sati dnevno

S. BABOVIĆ

07. 12. 2022. u 16:30

ČAK 61 odsto srednjoškolaca uzme mobilni telefon u ruke čim se probudi, dok uz svaki obrok ih koriste i pretražuje na Internetu 63 odsto mladih, pokazuju rezultati ankete Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

МОБИЛНИ У РУКАМА ЧИМ ОТВОРЕ ОЧИ: Родитељи, опрез – Средњошколци уз телефон проводе пет сати дневно

Foto Shutterstock

- Istraživanje je sprovedeno među 90 gimnazijalaca u Kruševcu, što verujem da može biti dobar uzorak za dalja i obimnija istraživanja ovog fenomena - navodi Slaviša Milenković iz CINK-a. - Telefoni mladima služe za praćenje društvenih mreža, dopisivanje, gledanje filmova i igranje igrica. U tim aktivnostima provode najmanje pet sati dnevno.

Korišćenje interneta ima pozitivnih strana, ali se nesumnjivo registruju i negativne posledice intenzivnog korišćenja mobilnih telefona. Jedna od najzobiljnijih je - zavisnost. Iako stariji korisnici nisu imuni na nove ”nehemijske” bolesti u društvu, ove pojave više su karakteristika mladih, upozorili su autori „Mladi u raljama bolesti bihevioralne zavisnosti“.

Interesantno je da uprkos statistici, koja ukazuje da je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi po brzini interneta, mladi, ukazuju istraživači , neretko nisu zadovoljni dinamikom internet saobraćaja.

- Imamo pet miliona aktivnih korisnika društvenih mreža u Srbiji- iznosi Saša Paunović, saradnik na projektu. - Sva istraživanja, koja se bave korišćenjem interneta ukazuju da je neodvojiv deo našeg života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri