MARKIRAO KLJUČNE TAČKE SRPSKE ISTORIJE: Osvrt Muharema Bazdulja na delo svedoka i mislioca Žarka Vidovića

Novosti online

06. 12. 2022. u 21:13

PREDAVANjE Muharema Bazdulja o Žarku Vidoviću ujedno je i završetak ciklusa „Arheologija Atlantideˮ u čijem okviru su predstavljene mnoge značajne ličnosti, zanimljivog dela i uzbudljivog života, o kojima se, kako se predavaču činilo, danas malo govori.

МАРКИРАО КЉУЧНЕ ТАЧКЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Осврт Мухарема Баздуља на дело сведока и мислиоца Жарка Видовића

kcns

Žarko Vidović bio je istoričar umetnosti, poreklom iz Tešnja, mladosti obeležene boravcima u Doboju, Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu... Drugi svetski rat umnogome je odredio njegov profesionalni i, svakako, životni put, posebno ako se na umu ima činjenica da mu nije strano bilo iskustvo logora i zatvora.

Iz nemačkog zarobljeništva pobegao je u Švedsku, gde je dobio i ćerku, dok se u Jugoslaviji ponovo obreo posle njenog oslobođenja, završivši neko vreme u pritvoru. Nakon ranije otpočetih i napuštanih studija medicine i filozofije, upisuje i završava istoriju umetnosti, baveći se njome predano i studiozno do kraja života, ostavivši za sobom nesaglediv korpus značajnih radova.

U posleratnim decenijama Bazdulj prepoznaje važne prekretne tačke Vidovićevog života, baveći se prirodom njegovog rada i duhovne baštine, ali i pojedinim kuriozitetima i anegdotama iz života čoveka koji je završio i kao junak romana Žorža Pereka.

Teme kojima se Vidović opsesivno bavio ticale su se najpre srpske kulturne istorije, ali i mnogih drugih pitanja koja nadmašuju nacionalni karakter. Posebno se interesovao za dijalog pravoslavnog i muslimanskog sveta, kao i za fenomen porekla zla, krećući se kroz etičko-moralne i političko-istorijske strane svega što je izučavao.

Bazdulj zaključuje da je rad na objavljivanju Vidovićevih sabranih dela od izuzetnog značaja za nas, kao društvo, te da je i prigodno „Arheologiju Atlantideˮ okončati pričom o ličnosti koja je „markirala ključne tačke srpske istorije HH vekaˮ.

Predavanje  Muharema  Bazdulja „Žarko Vidović: svedok i mislilac" može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada .


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UŽAS ZBOG EKSPERIMENTA: Razdvojili trojke, sreli se na fakultetu, a onda - samoubistvo