VLADA USVOJILA UREDBU KOJU JE NAJAVIO VUČIĆ: Vantelesna oplodnja omogućena ženama do 45 godina

Tanjug

14. 07. 2022. u 16:08

VLADA je na današnjoj sedinici usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za 2022. godinu, kojom će se to i omogućiti.

ВЛАДА УСВОЈИЛА УРЕДБУ КОЈУ ЈЕ НАЈАВИО ВУЧИЋ: Вантелесна оплодња омогућена женама до 45 година

Foto Tanjug

Ovom odlukom, većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, omogućeno je da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti, saopšteno je iz vlade.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu.

Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike - rešavanje problema neplodnosti u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će vlada doneti odluku da se vantelsna oplodnja o trošku države prihvata za žene do 45 godina starosti, što je, kako je rekao, važno za zemlju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni