OJAČAJTE I TELO I PSIHU: Vežbe balansa za mišiće i ravnotežu

V. N.

08. 02. 2023. u 13:28

NAJBOLjI način da naterate svoje mišiće na kontrakciju je da radite vežbe koje zahtevaju da održavate ravnotežu kako ne bi pali.

ОЈАЧАЈТЕ И ТЕЛО И ПСИХУ: Вежбе баланса за мишиће и равнотежу

Foto Shutterstock

Na ovaj način mišići se prirodno aktiviraju, grče i samim tim zatežu. Vežbe balansiranja istovremeno zahtevaju i psihološki napor, jer morate da se usredsredite na ravnomerno disanje i smirivanje uma. Ovim vidom treninga, osim tela jača se i psiha.

Balansiranjem poboljšaćete i ravnotežu uopšte, a time i smanjiti rizik od povreda i padova.

Predlažemo vam vežbe koje su veoma zahtevne, jer je neophodno da se održi nametnuti položaj u određenom vremenskom intervalu.

Balansiranje na jednoj nozi

Noga se nalazi na podu i oslonjeni ste celim stopalom na podlogu. Druga noga neka bude ispružena unazad prateći liniju tela. U ruci suprotnoj od noge koja je na podlozi, držite teg i održavajući ravnotežu savijajte i ispružajte ruku sa tegom 10 puta. Vežbu ponovite tri puta vodeći računa o disanju. Zamenite noge i ponovite vežbu takođe tri puta.

Foto: Shutterstock

Izvijanje

Početni položaj za ovu vežbu je raskoračni stav gde se jedna noga postavlja napred oslonjena punim stopalom na podlogu, a druga nazad i oslonac je na prstima. Ruke su visoko podignute iznad glave, telo se nalazi u maksimalno istegnutom položaju. Udahnite i počnite polako da savijate prednju nogu dok se natkolenica i pod ne dovedu u paralelni položaj. Ruke postavljate u položaj koji je takođe paralelan sa podlogom. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Vežbu ponoviti 10 puta, naizmenično na jednoj pa drugoj nozi.

Podizanje noge

Lezite na pod, ruke postavite pored tela, savijte noge u kolenima i stopala oslonite na pilates loptu. Podignite karlicu od podloge i dovedite svoje telo u položaj koji će vam biti dobro izbalansiran i lako održiv. Zatim lagano podignite jednu nogu uvis pokušavajući da održite položaj 10 sekundi. Vratite nogu lagano, spustite karlicu i napravite 10 sekundi pauze između dva ponavljanja. Vežbu ponovite 10 puta naizmenično sa jednom i drugom nogom.

Podizanje karlice

Lezite na pod, raširite ruke u stranu zbog stabilnosti položaja i stavite obe noge sa opruženim kolenima na loptu. Polako ispružite prste na nogama i jako ih zategnite, a zatim podignite karlicu od podloge. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi vodeći računa o disanju, a zatim se lagano vratite u početni položaj. Vežbu uradite 10 puta.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni