"PADATE" U SNU? Reč je o iznenadnim kontrakcijama mišića, a evo zašto se dešavaju

V. N.

01. 02. 2023. u 23:08

ČAK 70 odsto ljudi kaže da je iskusilo osećaj lažnog padanja kad su konačno utonuli u san, ali retki razumeju šta je to i zašto se događa.

ПАДАТЕ У СНУ? Реч је о изненадним контракцијама мишића, а ево зашто се дешавају

Foto: Shutterstock

Bezopasan i relativno čest osećaj poznat je kao hipnični trzaj ili početak sna. Događa se kada telo doživi iznenadne kontrakcije mišića, slično kao kada poskoči kada se uplaši.

Istraživači zapravo ne znaju sa sigurnošću šta prouzrokuje hipnične trzaje, ali imaju nekoliko teorija. Oni sumnjaju da, kada zaspimo, ponekad dolazi do zastoja između nerava u retikularnom moždanom stablu, što stvara reakciju koja dovodi do hipničnog trzaja, piše Sleep Foundation.

Stručnjaci objašnjavaju da se može dogoditi da kad nam se mišići potpuno opuste, iako je to normalan deo uspavljivanja, naš mozak pogrešno pretpostavi da stvarno padamo i reaguje trzanjem mišića.

Takođe je moguće da su hipnični trzaji fizička reakcija na slike poput snova koje ih prate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja