TEŽE DO BEBE ZBOG ZAPUŠENIH JAJOVODA: Kada je neophodna vantelesna, a kada je moguće ostati u drugom stanju prirodnim putem?

V. N.

17. 04. 2022. u 20:50

JEDAN od razloga zbog kojih dolazi do problema u začetku bebe su zapušeni jajovodi.

TEЖЕ ДО БЕБЕ ЗБОГ ЗАПУШЕНИХ ЈАЈОВОДА: Када је неопходна вантелесна, а када је могуће остати у другом стању природним путем?

Foto: Depositphotos

Prema rečima prof. dr Mime Fazlagić, ginekologa, zapušenost jajovoda nastaje uglavnom od infekcija ili priraslica.

- Infekcije koje se javljaju u maloj karlici i mogu biti izazvane različitim infektivnim agensima i kao posledicu dovesti do slepljivanja zidova jajovoda. Jajovodi su tanke izvijugane cevi kroz koje oplođena jajna ćelija putuje do materice. Samo oplođenje se obavlja u jajovodu gde dolazi do susreta jajne ćelije i spermatozoida - kaže dr Fazlagić.

Promer jajovoda je nekoliko milimetara, sve do samog kraja gde se širi u deo nazvan ampularni i služi za usisavanje jajne ćelije.

Dr Mima Fazlagić

- Ukoliko se kanal slepi ili se deformiše od priraslica koje su posledica infekcije ili nekog operativnog zahvata u karlici, onemogućen je put spermatozoidima do jajne ćelije - objašnjava dr Mima Fazlagić. - Ako je jedan jajovod zapušen, bez većih problema će se desiti trudnoća u drugom jajovodu. Ali ako su oba zatvorena, trudnoća je moguća samo vantelesnom oplodnjom.

BONUS VIDEO - NAPRAVITE SAMI DEZINFEKCINO SREDSTVO: Svi sastojci se nalaze u kuhinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri