ČIČAK JE DRAGOCEN: Čisti krv, leči infekcije i alergije, pomaže kod ekcema i psorijaze

V. N.

16. 04. 2022. u 18:00

ČIČAK, koga većina zna samo po tome što može da se zalepi za nogavicu i bode, u stvari je dragocena lekovita biljka.

ЧИЧАК ЈЕ ДРАГОЦЕН: Чисти крв, лечи инфекције и алергије, помаже код екцема и псоријазе

Foto Shutterstock

Nutritivno bogati i lekoviti su svi njegovi delovi - listovi, stabljika, seme i koren.

Ova biljka vrlo efikasno jača imunitet, prevenira i leči razne infekcije i alergije.

Koren čička se može koristiti i za eliminaciju toksina iz krvi i organa, delujući kao moćan diuretik. Podzemni deo može da bude i odličan lek protiv visokog krvnog pritiska, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma, koji deluje kao vazodilatator (širi krvne sudove).

Zbog antiseptičkih, antibakterijskih i antiupalnih svojstava koren čička cenjen je lek za određene kožne bolesti uključujući ekcem i psorijazu. Poprilično je popularan i koristan za suvu kožu i stanja povezana sa suvom kožom poput dermatitisa, a koristi se i za lečenje kožnih čireva i akni. Oblog od čička upotrebljava se za lečenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od korena čička utiče preventivno i na bubuljice.

Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i efikasnosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze.

Čičak je dobar izvor inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim delovanjem na crevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi i smanjenju prekomerne telesne težine. Mnogobrojne studije su pokazale da inulin utiče i na povećanje koncentracije kalcijuma i magnezijuma u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zuba.

Foto: Free Images Pixabay

 

Čaj od korena

OVU bodljikavu biljku u prevenciji je najbolje koristiti za čaj, koji čisti organizam, jača imunitet i reguliše nivo šećera... Jednu kašičicu usitnjenog korena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!