STUDIJE SPAVANJA OKTRIVAJU: Postoje šanse da više vremena provodimo budni

V. N.

06. 09. 2021. u 20:00

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta u Oksfordu otkrili su novu metu za ispitivanje sna u mozgu sisara - moždani korteks. Rad je objavljen u časopisu Nature Neuroscience.

СТУДИЈЕ СПАВАЊА ОКТРИВАЈУ: Постоје шансе да више времена проводимо будни

Foto: Depositphotos

Dok se aktivnost u korteksu obično koristi u studijama spavanja za snimanje obrazaca spavanja/budnosti, najnovije istraživanje iz Oksforda otkrilo je da procesi unutar samog korteksa zapravo mogu da budu odgovorni za kontrolu sna, kao što su koliko dugo spavati i koliko duboko se tone u san.

Studija je pratila aktivnost mozga kod laboratorijskih miševa, koji imaju fundamentalne sličnosti u mozgu sa ljudima u smislu anatomije i mehanizama spavanja. Neuroni u dva područja korteksa - neokortikalnom sloju 5 i delu hipokampusa - bili su "ućutkani" u mozgu miševa.

Kada su neuroni u tim delovima mozga bili deaktivirani, laboratorijski miševi su odjednom svaki dan ostajali budni najmanje tri sata duže. Praktičan značaj ovog otkrića, naučnici objašnjavaju time da prosečan miš živi otprilike dve godine, što znači da su tokom svog života dobili puna tri meseca "budnog" vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)