NAUČITE KAKO DA SE OPUSTITE: Stres ostavlja posledice iako to ne osećate

V. N.

05. 09. 2021. u 12:30

BEZ obzirana to koliko ste uvereni da možete da se nosite sa nevoljama i brigama i da vas uvek vodi zdrav razum, stres dokazano uzima danak. Zato je bitno da čovek zna kako da se opusti, jer ponekad može da prođe i po nekoliko dana da je telo neprestano napeto, a da to ni neprimećujete. Ne možemo da izbegnemo sve izvore stresa, ali zato možemo da naučimo kako da se opustimo.

НАУЧИТЕ КАКО ДА СЕ ОПУСТИТЕ: Стрес оставља последице иако то не осећате

Foto: Depositphotos

Evo četiri jednostavne tehnike za relaksaciju:

Disanje

Ovo je jednostavna, a moćna tehnika opuštanja. Trebalo bi da udahnete duboko i polako. Dok dišete, polako se "odvajate od uma" koji odvlače misli i senzacije. Fokusiranje na disanje može da bude posebno korisno osobama koje žele da se sudrže od određene hrane kojom "leče" stres. Međutim, ova tehnika možda nije prikladna za one koji imaju zdravstvene probleme koji otežavaju disanje, poput respiratornih ili srčanih bolesti.

Osluškujte telo

Ova tehnika kombinuje fokus na disanje sa progresivnim opuštanjem mišića. Nakon nekoliko minuta dubokog disanja, usresredite se na jedan deo tela ili grupu mišića i mislima oslobađajte bilo kakvu fizičku napetost koju osećate. Ovakvo "skeniranje" tela može da poveća svest o povezanosti uma i organizma.

Foto: Depositphotos

 

Mentalne slike

Za ovu tehniku u mislima dočarajte umirujuće scene, mesta ili iskustva koja vam pomažu da se opustite i fokusirate. Možete pronaći besplatne aplikacije i snimke smirujućih scena na internetu, samo odaberite slike koje su vam umirujuće i koje imaju lični značaj. Mentalne slike mogu vam pomoći da ojačate pozitivnu viziju sebe.

Meditacija

Udobno sedite i usresredite se na disanje i usmeravanje pažnje uma na sadašnji trenutak bez vraćanja u prošlosti ili budućnost. Ovaj oblik meditacije uživa sve veću popularnost poslednjih godina. Istraživanja sugerišu da bi to moglo da bude korisno za ljude sa anksioznošću i depresijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)