HUMANITARNE AKCIJE: Traže se donori trombocita i matičinih ćelija

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 15:45

UDRUŽENjE za borbu protiv akutnih leukemija, LEUKA u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, USAID i Balkanskim fondom za demokratiju, organizuje u Subotici akciju prikupljanja novid davaoca trombocita i donora matičnih ćelija u petak 6. avgusta ( Dr Koste Todorovića 2).

ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ: Траже се донори тромбоцита и матичиних ћелија

Foto: R. Šegrt

Akcija obuhvata izložbu radova pacijentkinje nastalih za vreme transplantacije matičnih ćelija, koncerte i tribinu. Cilj ove akcije je prikupljanje novih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija. Istovetna akcija će se održati u još 5 gradova u državi.

- Trombociti su neophodni kod lečenja akutnih leukemija i transplantacija kosne srži. Oni su sastavni deo lečenja. Kako pacijent u toku lečenje neminovno gubi svoje trombocite, postoji realna opasnost da iskrvari na smrt. Jedini način da do toga ne dođe je transfuzija trombocita. Kod nas se ne priča dovoljno o tome, i mi nemamo potreban broj davaoca- kaže opredsednik udruženja Predrag Slijepčević.

Za transplantaciju je neophodan uslov da se pronađe adekvatan donor. Nama treba 100.000 donora u Registru da bi sa velikom verovatnoćom to i desilo. Trenutno imamo nešto manje od 9.000. Sada smo oslonjeni na Svetski registar.

To usporava pronalaženje, čime su i šanse za preživljavanje manje. Za jedan broj pacijenata se donor i ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje, objasnio je Slijepčević.

- Studija urađena u Nemačkoj je nedvosmisleno je dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije povećava za 30 % ako je donor sa istog geografskog područja (u krugu od 300 km) - kaže  Slijepčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024