PLAVE BOBICE ELIKSIR ZA SRCE I MOZAK: Borovnice značajno koriste ljudima sa visokim krvnim pritiskom

V. N.

05. 08. 2021. u 13:30

POČELA je berba borovnica, koje se mogu naći i na pijacama, što znači da je sada pravo vreme da uživate u plavim plodovima, koji su dobri za zdravlje.

ПЛАВЕ БОБИЦЕ ЕЛИКСИР ЗА СРЦЕ И МОЗАК: Боровнице значајно користе људима са високим крвним притиском

Foto: Depositphotos

Ako se jedu redovno kao voćni obrok borovnice deluju blagotvorno na srce, mozak i šećer u krvi.

Brojne studije utvrdile su vezu između borovnica odnosno hrane bogate flavonoidima i poboljšanog zdravlja srca. Neka istraživanja sugerišu da borovnice mogu da imaju značajne zdravstvene koristi za ljude sa visokim krvnim pritiskom, glavnim faktorom rizika za razvoj srčanih bolesti.

Takođe, prema brojnim istraživanjima veći unos hrane bogate flavonoidima, poput borovnica povezan je sa boljom funkcijom mozga. Konzumiranje borovnica može da spreči oksidativni stres, koji ima važnu ulogu u procesu starenja.

Borovnice sadrže umerene količine šećera i imaju nizak glikemijski indeks. To znači da nemaju štetne efekte na nivo šećera u krvi, što može biti posledica njihovog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja. Brojne studije ukazuju na to da antocijani u borovnicama pomažu u kontroli šećera u krvi.

Kada se pokvari stomak

ČAJ od ploda borovnice je pravi spas u slučaju dijareje uzrokovane stomačnim virusima koji su učestaliji u ovo doba godine. On takođe, vrlo uspešno sanira upale grla i usta. Čaj se pravi od plodova i lista. Po supenu kašiku suvog lista i plodova preliti sa dva decilitra vode, ostaviti 30 minuta, procediti i piti.

Oksidativno oštećenje DNK je svakodnevna pojava u svakom živom biću. Ona se dešavaju desetinu hiljada puta svaki dan u našem organizmu, što posledično dovodi do starenje i igraju ključnu ulogu u razvitku oboljenja kao što je kancer.

Pošto su borovnice bogate antioksidansima, one mogu da neutrališu neke slobodne radikale koji oštećuju DNK.

U jednoj studiji 168 ljudi je pilo jedan litar mešanog soka borovnice i jabuke dnevno. Posle četiri nedelje, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima smanjen za celih 20 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave