I JEZIK UPOZORAVA NA TUMOR USNE DUPLJE: Učestalost oralnog karcinoma u Srbiji je oko pet odsto

V.N.

15. 07. 2021. u 11:10

ČESTA pojava ranica u ustima, neprijatan zadah i poremećaj čula ukusa samo su neki od simptoma raka usne duplje (oralnog karcinoma). Učestalost ove vrste tumora, u Srbiji je oko pet odsto, a kada se maligne promene u usnoj duplji otkriju u početnoj fazi procenat izlečenja je visok.

И ЈЕЗИК УПОЗОРАВА НА ТУМОР УСНЕ ДУПЉЕ: Учесталост оралног карцинома у Србији је око пет одсто

Foto: Depositphotos

- Oralni karcinom može da se razvije na usni, srednjoj i prednjoj trećini jezika, desnima, podu usta, zatkutnjačkom trouglu, sluzokoži obraza, gornje vilice i tvrdog nepca - kaže dr Vitomir Konstantinović, profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Kada je reč o vrsti zahvaćenih ćelija najčešći je planocelularni odnosno karcinom sluzokože, čak 92 odsto slučajeva. Simptomi su upaljena sluzokoža, ograničena pokretljivost jezika i povremeno krvarenje bez jasnog uzroka.

Profesor Konstantinović kaže da su rizici od razvoja kancera usne duplje mnogobrojni. Na prvom mestu su prekomerno uzimanje alkohola i pušenje, a značajan udeo imaju i loša oralna higijena, hronična upala gingive, neadekvatne proteze ili plombe. Rizik za obolevanje su i profesije koje podrazumevaju izloženost organskim hemikalijama,infekcije humanim papiloma virusom tip 16 i 18, herpes simpleks, HIV, kao i Epštajn Barovim virusom. Ima i pacijenata kojima se tumor razvije kao posledica gorušice i slabog imuniteta koji utiče na pojavu ranica u ustima.

Redovne posete stomatologu i lekaru opšte prakse mogu da utiču na rano postavljanje dijagnoze.

- Kada je reč o prvom i drugom stadijumu bolesti prednost se daje hirurškom lečenju - objašnjava profesor Konstantinović. - Ako je bolest uznapredovala primenjuje se više modela lečenja, a to znači da posle operacije slede radio i hemioterapija. Na uspešnost lečenja utiče prisustvo tumora na resekcionim ivicama, da li ima metastaza u limfnim čvorovima na vratu, veličina, lokalizacija i broj tumora, odnos sa koštanim strukturama gornje i donje vilice, histološki subtip i gradus, dubina invazije tumora kao i prethodni tretman.

LEČENjE

PROFESOR Konstantinović naglašava da se prema najnovijim svetskim podacima rani stadijumi oralnog karcinoma izuzetno dobro leče. Stopa petogodišnjeg preživljavanja u prvom i drugom stadijumu bolesti može da bude od 65 do 95 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!