DRITAN ZBOG SREBRENICE TRESE VLADU: u Crnoj Gori URA traži ostavku ministra pravde zbog izjave o genocidu u varošici na istoku Bih

V. K. - S. S. R.

31. 03. 2021. u 07:13

U SREBRENICI se dogodio genocid, i onome ko to ne razume, nije mesto na državnim funkcijama.

ДРИТАН ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ ТРЕСЕ ВЛАДУ: у Црној Гори УРА тражи оставку министра правде због изјаве о геноциду у варошици на истоку Бих

Dritan Abazović

Ovako je u utorak potpredsednik crnogorske vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović reagovao na stav ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije istakao da će priznati da je u Srebrenici počinjen genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi.

- Ne znam da li je postojala genocidna namera 1995. godine. Ostaje samo da verujem ili ne verujem sudijama iz Haga, onim koji su glasali za ovu pravnu kvalifikaciju ili onim iz istog veća koji su imali izdvojeno mišljenje. Haški tribunal gotovo je u potpunosti izgubio legitimitet kad je utvrđeno da su dokazi oko vađenja i trgovine organima Srba na KiM uništeni u tom sudu - istakao je Leposavić.

Za Abazovića oko ove teme nema diskusije, pa je poručio:

- Ko ovo ne razume, nije mu mesto na državnim funkcijama.

Najnovijim neslaganjima unutar Vlade Crne Gore samo su nastavljeni disonantni tonovi, započeti maltene od prvog dana formiranja tima premijera Zdravka Krivokapića, a koji svoje izvorište imaju u temama koje se direktno tiču odnosa sa Beogradom. U poslednjem slučaju, ne samo da ostavku Leposavića traže opozicione partije, već i Abazovićevi stranački drugovi. Tako je uz šefa stala i poslanica URA Božana Jelušić, koja je kritikovala "neodgovorne izjave članova Vlade, koje produbljuju podele u društvu", i zatražila ostavku Leposavića!

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže, za "Novosti", da iskazujući pijetet prema srebreničkim žrtvama, ne može, a da ne primeti kako se ova tema prethodnih dana koristi za dnevnopolitičke svrhe:

- Kao Srbin iz Crne Gore, spreman sam da osudim svaki srpski zločin koji je počinjen u moje i ime mog naroda, ali bih voleo da se jednom neko seti i osudi genocid u Jasenovcu, gde je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma ili kontinuirani genocid u hercegovačkim jamama NDH. Takođe bih voleo da neko osudi zločin i progon nad 300.000 Srba u akcijama "Bljesak" i "Oluja" ili masakr u Bratuncu, ili zločine nad Srbima i Crnogorcima na KiM. Zato bih voleo da Abazović i svi ostali koji otvaraju ove teme makar jednom pomenu i nevine srpske žrtve koje su od 1941. do 2021. najbrojnije na Balkanu.

Knežević je podsetio opoziciju da pre legitimnog pritiska na vlast krenu da traže ostavku Mila Đukanovića sa funkcije predsednika države, jer je "u obračunima sa Momirom Bulatovićem govorio da nije bilo njega i njegove pomoći RS pala bi Banjaluka, pala bi i Hercegovina".

Pored URA, ostavku Leposavića tražili su i Liberalna partija i SDP. Bošnjačka stranka pozvala je premijera i potpredsednika Vlade da se ograde od izjave ministra pravde.

SMETA TROBOJKA

BIVŠI vojni ministar Predrag Bošković izjavio je u Skupštini Crne Gore da mu smeta trobojka.

- Onaj ko ne voli crvenu zastavu i kome crnogorska zastava nije zastava države, taj nema šta da traži u Vojsci Crne Gore. Trobojke narušavaju međuverski i međunacionalni sklad - ubeđen je Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)