PRIZNANJE ZA ZLOČIN TRAŽE UČESNICI U NJEMU: Vladimir Leposavić, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, o izjavi o Srebrenici

V. KADIĆ

30. 03. 2021. u 07:39

AKO postoji neko kome nije bilo jasno sa kojim ciljem mi je iz bivšeg režima postavljeno pitanje da li priznajem zločin genocida u Srebrenici, dokaz može naći u monstruoznoj i opasnoj kampanji o tome da sam relativizovao, zatim da sam navodno negirao zločin genocida, pa i u opasnim podvalama da sam negirao da se uopšte desio zločin.

ПРИЗНАЊЕ ЗА  ЗЛОЧИН ТРАЖЕ УЧЕСНИЦИ У ЊЕМУ: Владимир Лепосавић, министар правде, људских и мањинских права, о изјави о Сребреници

Foto Skupština CG

Ništa od navedenog nije istina. Ono što sam rekao i što želim da ponovim, i to prevashodno zbog osećanja svojih sugrađana Muslimana i Bošnjaka, jeste da ni lično, ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici.

Ovako je započeo reagovanje ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, čiji je stav iznesen u parlamentu o događaju u Srebrenici 1995. godine podigao lavinu negodovanja od pripadnika bivšeg režima (traže njegovu ostavku), predsednika države, ali i Ambasade SAD u Crnoj Gori.

- Reč je o slučaju povodom kog još uvek traju i mogu biti vođeni novi sudski postupci.

DIPLOMATSKA DRSKOST

VREĐA kritika koja dolazi od ambasade države koja nije potpisala Rimski statut i ne isporučuje međunarodnim sudovima svoje državljane optužene za ratne zločine. A dociranje vladi suverene zemlje, šta treba da radi je nezabeležena drskost u diplomatskoj komunikaciji - izjavio je Slaven Radunović, funkcioner DF.

Izvrtanje mojih reči i manipulisanje njima, dokazuje jednu nameru onih koji to čine. Jedni su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, drugi pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost, a treći su posleratni profiteri - odgovorio je Leposavić, dodajući da je novoj vladi i njemu kao njenom članu, ostavljeno da se bore za oporavak "opljačkanog i zavađenog crnogorskog društva, koje je dovedeno na ivicu moralnog posrnuća". - Zato je danas svima jasno da oni ne traže moju ostavku zbog crnogorskih Bošnjaka i Muslimana, nego zbog crnogorskog kriminala. Zbog toga je od mene neće ni dobiti.

- Nakon 20 godina, priznanje za ratne zločine od ministra pravde traže oni koji su, po sopstvenom i po priznanju drugih, učestvovali u istim - naveo je Leposavić.

VLADA POŠTUJE DEKLARACIJU

- VLADA CG poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija - saopšteno je u Podgorici.

- Vlada niti želi, niti može da menja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i da za njih odgovaraju konkretni pojedinci. Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga.

Zabrinutost zbog prvobitnog nastupa ministra pravde pokazala je Ambasada SAD u Podgorici zahtevajući jasnoću u komentaru i nadu da će "Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid".

Reagovao je i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, izražavajući odlučnost da se očuvanju sećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore je u vreme DPS-a 2009, usvojila Deklaraciju kojom prihvata Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, u kojoj se osuđuju ti i drugi zločini koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, dok reč genocid nije pomenuta. Šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, poštuje presudu međunarodnog suda pravde i usvojenu Deklaraciju što očekuje od svih drugih, posebno visokih javnih funkcionera.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)