DEO ĐAKA OD ČETVRTKA U KLUPAMA: Ministarstvo prosvete ostalo pri ranije usvojenom modelu nastave, roditelji strahuju za zdravlje dece

I. D. STOJADINOVIĆ

30. 09. 2020. u 08:09

ŠKOLSKA godina počeće u četvrtak i to po modelu koji je ranije najavljen, a koji podrazumeva da će jedan deo učenika pohađati nastavu u školi, a drugi onlajn.

ДЕО ЂАКА ОД ЧЕТВРТКА У КЛУПАМА: Министарство просвете остало при раније усвојеном моделу наставе, родитељи страхују за здравље деце

Učiteljica i đaci sa maskama / Foto Depozitfoto

Međutim, zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije, roditelji su ogorčeni što je Ministarstvo prosvete ostalo pri toj odluci, strahuju za zdravlje dece koja će smatraju biti izložena prevelikom riziku.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da, ukoliko se svi koji su posredno ili neposredno u vezi sa obrazovnim sistemom, ne budu strogo pridržavali mera, postoji realna mogućnost za promenu nastavnog modela: delimični ili potpuni prekid nastave i prelazak na onlajn sistem rada.

- Sve ustanove počeće sa radom opremljene dezinfekcionim i drugim sredstvima, koja se isporučuju, kao i uz strogo poštovanje drugih mera Instituta za javno zdravlje. Trajanje časa za učenike osnovnih škola je 30 minuta, najviše četiri časa, a za učenike srednje škole 30 minuta najviše, šest časova - navode iz Ministarstva prosvete.

Iz Udruženja "Roditelji" kazali su da veliki broj roditelja strahuje za zdravlje dece i misle da je rizično slati ih u školu u ovakvoj situaciji.

Da će usvojeni model nastave znatno uticati na socio-psihološki razvoj dece, smatraju u Udruženju pedagoga Crne Gore i dodaju da će posledice, sa kojima će se suočiti najmlađi, moći da se sagledaju tek kasnije, ali će ih bez sumnje biti.

- Deca će u školi boraviti veoma kratko, neće imati veliki odmor, neće imati priliku da podele užinu, kontakti će biti svedeni na minimum. Malo je dece koja će poštovati sva ta pravila kada se časovi završe i krenu kući. Upravo to kod dece, pogotovo mlađeg uzrasta, stvara konfuziju kako jedna pravila važe u školi, a druga van škole. Takođe, neke nastavne metode koje su veoma efikasne u nastavnom procesu, kao što su rad u parovima, rad u grupama, neće se moći primenjivati, što će takođe ići na štetu učenicima - smatraju pedagozi.

Zdravstveno sanitarna inspekcija kontrolisaće u školama poštovanje mera NKT, kazala je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Višnja Orban.

ŠKOLE SU POD KONTROLOM

DIREKTOR Instituta za javno zdravlje Boban Mugoš, kazao je da su imali niz razgovora sa Ministarstvom prosvete i da su svesni rizika, ali da deca od sredine marta ne idu u školu i to može imati značajne posledice.

- Deca idu u školu kao kontrolisano mesto. Nas brine deo od kuće do škole, kao i slobodno vreme. Zato je ovo prilika da roditelji iskažu odgovornost da deca poštuju koliko god mogu ove mere dok nisu u školi - poručio je Mugoša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati