SPRAM SVECA I TROPAR? Na konsultacijama kod Milatovića predstavnici PES, DPS i ZBCG

V.K.

01. 08. 2023. u 06:30

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović započeo je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

СПРАМ СВЕЦА И ТРОПАР? На консултацијама код Милатовића представници ПЕС, ДПС и ЗБЦГ

Služba za informisanje predsednika Crne Gore

U rezidenciji na Cetinju juče je razgovarao sa partijskim kolegom i liderom Pokreta "Evropa sad" Milojkom Spajićem, nosiocem liste koalicije okupljene oko DPS Danijelom Živkovićem i predsednikom Nove srpske demokratije, članice koalicije "Za budućnost Crne Gore", Andrijom Mandićem.

- Očekujemo da će avgustovska većina pronaći snage da ponovo formira vladu. Ta većina, sada kada bi se prebrojali, ima tri petine poslanika i mogli bismo da ispunimo sve zahteve - i one koji očekuju oni sa strana, ali i ono što mi očekujemo. Što se tiče Nove i ZBCG premijersko mesto ne pripada nama, već onome ko je osvojio najviše glasova, ali ostalo treba da se deli u skladu s demokratskim principima. U dobrom tonu sam s predsednikom došao do saglasnosti da nova vlada treba da bude izabrana u najkraćem roku - kazao je Mandić, nakon održanih konsultacija.

Na pitanje očekuje li da ZBCG dobije mesto šefa parlamenta, odgovorio je:

- Ne očekujemo ništa od onoga što nam ne pripada. PES pripada funkcija premijera, drugoplasirana je koalicija ZBCG, imamo duplo više od trećeplasiranog i prirodno je da dobijemo to mesto. Ne interesuju nas resori bezbednosti. Da je Crna Gora suverena država i da nema uticaja sa strane, niko ne bi imao obraza da pomene ni to pitanje bezbednosti. Odustali smo od toga, ali ono gde je doslednost jeste da ne pristajemo na poniženje - poručio je Andrija Mandić.

Lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić kazao je da misli da su ubedili predsednika Milatovića da imaju većinu.

Servis države na usluzi

PREDSEDNIK Vlade Dritan Abazović nada se da će što pre doći do dogovora o formiranju nove izvršne vlasti.

- Lično sam mislio da će to da ide brže, takve su bile najave, evo završi se i jul, ali građani nemaju razloga da brinu što se tiče servisa države. Tu neće biti nikakvih problema - poručio je Abazović.

- Zadatak mandatara je da traži većinu od 41 poslanika. Većinska vlada je optimalan scenario, da ne bismo ponavljali greške prethodnika. Imao sam neformalne razgovore sa koalicijom ZBCG, ali smo se prvenstveno držali principa. Ta faza je u pitanju, a kad neko dobije mandat bavio bi se kako sprovesti programske principe kroz resore.

Nosilac liste koalicije okupljene oko DPS Danijel Živković kazao je da je u razgovoru sa Milatovićem zaključio da niko nije došao s potrebnim nivoom podrške da bi dobio mandat.

- Bez DPS i naše liste nema stabilne i evropske vlade. Ko želi ponovo da eksperimentiše, nije problem. Mi ćemo biti državotvorna, kritička opozicija - kazao je Živković, dodajući da mu je Milatović rekao da ga Spajić nije uverio da ima 41 potpis za formiranje vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)