FOTELJE BITNIJE I OD STANDARDA: Parlamentarna većina Crne Gore zaboravila koliko je "brinula" o građanima

I. D. S.

04. 05. 2022. u 07:39

BRIGA o građanima bila je glavni razlog zbog kojeg je nova parlamentarna većina insistirala da se sednica Skupštine što pre zakaže, ali usvajanje zakona kojim je trebalo da se ublaže poskupljenja i omoguće građanima da lakše dišu, moraće još da čekaju.

ФОТЕЉЕ БИТНИЈЕ И ОД СТАНДАРДА: Парламентарна већина Црне Горе заборавила колико је бринула о грађанима

Foto: V. N.

Na dnevnom redu prve redovne sednice našle su se izmene zakona koje predviđaju manji PDV, manje akcize i ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica, ali je prioritet bio da se ozvaniči podela ministarskih fotelja.

Udar na džep građana trebalo je da ublaže izmene zakona koje je predložila sada već bivša vlada. Mesecima je nova parlamentarna većina tražila da se deblokira parlament kako bi se standard građana donekle zaštitio. Da nema ništa hitnije od toga, uporno su ponavljali, ipak, prva sednica se završila, a najavljeno smanjenje akciza, poreza kao i druge olakšice ostadoše u obećanjima. Zakoni su ušli na dnevni red, ali su na istom bili nakon glasanja o predsedniku Skupštine i novoj vladi. Pomenuti zakoni najavljeni su ponovo, za sednicu koja bi trebalo da se održi danas.

Da briga o građanima nije bila fokus parlamentarne većine, govori i to da je mogućnost da se umanje akcize, porez i ograniče cene svakako postojala i prošle sedmice, jer je isti predlog za dnevni red kandidovao i SD, međutim, predlog nije dobio potrebnu podršku. Ovakvo postupanje poslanika, prema rečima predsednika NVO "Borba protiv siromaštva" Radovana Toškovića, ne iznenađuje, jer su građani navikli da njihov standard ne bude prioritet.

- Ako se vodimo onom izrekom "po jutru se dan poznaje", jasno je šta možemo očekivati od nove vlade. Mesecima su im puna usta brige o građanima i važnosti da se pomenute izmene zakona usvoje, a evo šta su uradili. Važno je da su svi dobili fotelju koju su ganjali, benefite koje ona donosi, a građani mogu da čekaju - kaže Tošković. - Ne možemo očekivati od onih koji su decenijama u politici, svedoci devastacije privrede i saučesnici u urušavanju standarda, da brinu o ugroženima. Nemaju oni iste brige kao obični građani, to pokazuje i činjenica da većina koja je pričala o zakonima u interesu građana nije dala uvid u svoje bankovne račune. Da nemaju šta da kriju, dali bi u izveštaju i iznose na računima.

NE HAJU ZA MUKE OBIČNOG ČOVEKA

DOSKORAŠNjI ministar finansija Milojko Spajić rekao je da jedina bitna stvar koja se desila na sednici Skupštine je da nije izglasano smanjenje akciza na gorivo, i PDV na osnovne namirnice koje je predložila Vlada u kojoj je bio.

- Pored sve one "brige" za građane "koji ne mogu da čekaju". Koga briga šta običnom čoveku stvarno treba, i šta bi crnogorski građani hteli - poručio je Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024