NOVA VLAST, A STARI REŽIM: Crna Gora u četvrtak dobija manjinsku vladu, "dirigent" će ponovo biti Milo Đukanović

V. KADIĆ

26. 04. 2022. u 08:25

MILO Đukanović, Ranko Krivokapić, Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković - ponovo se vraćaju na glavnu političku scenu Crne Gore zahvaljujući koaliciji "Crno na bijelo" i Socijalističkoj narodnoj partiji! Izborna volja građana od 30. avgusta 2020. je prekrojena. Državom će upravljati oni koji su godinama i decenijama terali sveštenstvo SPC iz Crne Gore, a kroz sramni zakon o slobodi veroispovesti pokušali da otmu imovinu Srpske crkve, zbog čega je narod ustao.

НОВА ВЛАСТ, А СТАРИ РЕЖИМ: Црна Гора у четвртак добија мањинску владу, диригент ће поново бити Мило Ђукановић

Foto Skupština CG

Mandatar Dritan Abazović već je napravio koncept rada tima koji će činiti predstavnici koalicije "Crno na bijelo", SNP, SDP i manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Sednica parlamenta na kojoj će biti overen mandat nove vlasti biće održana 28. aprila na Cetinju, nakon što je inicijativu podnelo 46 poslanika nove skupštinske većine, uz podršku potpredsednika Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

Šta može da očekuje srpski narod od nove vlasti? Ono što je prethodna vlada Zdravka Krivokapića obećala - nije ispunila. Temeljni ugovor nije potpisan sa SPC, a nema ni popisa stanovnika, dok je ambasador Srbije u Crnoj Gori i dalje u Beogradu. U međuvremenu su uvedene sankcije Rusiji uz zabranu rada ruskih medija u Podgorici. Teško je očekivati da bi manjinska vlada sa drugim Krivokapićem - Rankom, mogla bilo šta od ovoga da ispravi, uprkos "upiranju" predstavnika SNP da objasne kako su srpski interesi ključni uslov njihovog ulaska u tim Abazovića. Partija Vladimira Jokovića ne pokriva nijedan bezbednosni sektor koji su prigrabili URA i SDP. Uoči Vaskrsa mandatar je poručio da će se, poštujući sporazum, ova dva pitanja kao i druga koja su od državnog značaja donositi kvalifikovanom većinom. Nova vlada, inače, može da funkcioniše i bez SNP jer Đukanović i Abazović zajedno imaju 41 poslanika i tri u rezervi iz redova Socijaldemokrata.

Formiranje manjinske vlade uz podršku DPS pokušaj je reanimacije Đukanovića i njegovog spasavanja od krivično-pravnog gonjenja, smatraju u Demokratskom frontu. Navode da će "nakon izdaje, Abazović i Joković postati ikebane zavisne od Đukanovića":

- Posle hapšenja Vesne Medenice, svakom je u Crnoj Gori jasno, a posebno bi trebalo da bude Abazoviću i Jokoviću, da je Đukanović kao vrhovni nalogodavac crnogorskom pravosuđu morao da bude sledeći na listi GST. Izdajom izborne volje od strane URA i SNP, ne samo da Đukanović neće biti sledeći, već će lično on zakočiti reforme u sudstvu, kako bi zajedno sa najbližim saradnicima izbegao suočavanje sa svojim nepočinstvima.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže da je posle dugog mrcvarenja izvesno formiranje manjinske vlade sa podrškom "mafiokratskog i na izborima poraženog DPS". On smatra da je nova izvršna vlast projekat nekih zapadnih centara moći i ne prognozira joj dug vek trajanja:

- Narod je 30. avgusta 2020. godine odlučio da DPS pošalje na smetlište istorije, glasanjem pokazao da želi opštu lustraciju i procesuiranje korumpiranih DPS-ovaca. Na koji način nova izvršna vlast misli da se bori protiv korupcije i kriminala, ako za sopstveni opstanak traži podršku nekih od opštepoznatih političkih sponzora organizovanog kriminala? To je apsurdno.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ocenio je da će se vrlo brzo videti ko sve ima tajne dogovore sa DPS, SNP i GP URA. Upozorio je na smenu šefova radnih tela parlamentarnih stranaka koje nemaju "skriveni dogovor o rušenju prethodne i formiranju nove vlade Crne Gore". On raspolaže informacijama da će DPS dobiti šest predsednika radnih tela Skupštine Crne Gore, čime će "preuzeti Skupštinu i staviti je pod svoju kontrolu".

KRIVIČNE PRIJAVE ZA POSLANIKE

PRAVA Crna Gora podnela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 46 poslanika jer su, kako navode, organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih dela "samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih dela protiv državnih organa i ustavnog poretka". Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je kolege poslanike iz redova parlamentarne većine od 30. avgusta da se svim demokratskim sredstvima najsnažnije odupru "brutalnom gaženju ustava, zakona, poslovnika i institucija, te da ne dozvole urušavanje demokratije bazirano na vršenju krivičnih dela".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)