CRNOGORCI SPREMNI ZA 43. VLADU Ovo je plan Abazovića: Ne vidim problem da DPS dobije funkcije po dubini

Novosti onlajn

20. 04. 2022. u 14:17

MANDATAR za sastav 43. Vlade Crne Gore Dritan Abazović predstavlja danas koncept buduće vlade.

ЦРНОГОРЦИ СПРЕМНИ ЗА 43. ВЛАДУ Ово је план Абазовића: Не видим проблем да ДПС добије функције по дубини

Abazović i Đukanović, Foto Predsedništvo CG

Konferencija za novinare održava se u Vili Gorica.

Abazović je kazao da je obavestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. Vladu.

O Vesni Medenici

„Kada smo pre godinu dana pričali o ruci pravde, imali smo jedne koji nisu verovali, druge koji su se smejali, a treće koji su se zabrinuli. Mi smo sada došli u situaciju da su jedni počeli da veruju, drugi su prestali da se smeju, a treći su se još više zabrinuli. Kao što sam radio u prethodnoj vladi, sav fokus će biti upućen u borbi protiv organizovanog kriminala. Vesna Medenica nije jedina, i afirmativan sam prema SDT-u i država će biti tu uvek da im pomogne“, kazao je on odgovarajući na pitanje o Medenici.

„Ova zemlja je postigla da se njoj veruje“, jasan je Abazović.

Poruka koja je poslata hapšenjem Medenice je odlična, a građani treba da budu oduševljeni jer sistem nedodirljivih više ne funkcioniše. Svako je ipak nevin dok se ne dokaže suprotno, nek državni organi određuju šta je ko uradio. Više nemam dilemu za neke ljude, a nadam se da će pravda biti vidljivija sve više.

Ne vidi problem u tome da DPS dobije funkcije po dubini

Abazovović je pozdravio sve lidere svih partija koji misle da sve zavisi od njih.

„Izašao sam sa predlogom manjinske vlade i želim da se on završi. Pravo svakog političara je da to komentariše. Ne vidim problem u tome da DPS dobije funkcije po dubini. Ne želim da šikaniram deo ljudi, ne vidim razlog da se javna administracija zatvori za bilo kog čoveka koji želi da da neki doprinos“, rekao je on.

Ne treba, kako dodaje, zbog promene političke volje neke ljude izopštavati.

Abazović je kazao i da politički život ovako funkcioniše i u drugim zemljama.

„Bilo je svega i zatezanja zbog pozicije, ali za mene to nije iznenađenje. Mi smo za 14 dana nakon što sam dobio mesto mandatara mogli da sastavimo vladu, ali je bilo raznih zahteva. Hoću da uđem u svačije cipele i vidim svačiju pespektivu“, kazao je on.

Istakao je da će se najvažnija državna pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

Abazović je istakao da će se oko ugovora SPC odlučivati većinom

Pojasnio je i reči poslanika SNP-a Dragana Ivanovića.

„Pročitao sam izjavu Ivanovića, ne doživljavam zlonamerno njegove izjave, i mislim da je on igrao vrlo pozitivnu ulogu u pregovorima. Ne bih dramatizovao Temeljni ugovor, rešavaćemo sve na Vladi. Ne postoji tabu tema, sve treba rešavati uz dogovor“, dodao je

„Ne razumem dramatizaciju oko Temeljnog ugovora i popisa. Je li bitno pitanje oko koncesije Aerodroma, je li to državni interes. Za mene je to bitno pitanje. Odluke će se donositi dvotrećinskom većinom, za mene ona nije sporna. Ja želim da vlada jednoglasno donosi odluke, i da se važna pitanja tretiraju više puta. Nemam ambiciju da se rade preglasavanja na vladi, svakako da o svim pitanjima nećemo misliti identično. Oko svih važnih pitanja za Crnu Goru očekujem da imamo široki koncenzus“, jasan je on.

„Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije. Danas se ne bih bavio sastavom iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kad će sednica. Što se mene tiče, ona može biti i sutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice“, rekao je Abazović.

(In4S)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja