UKRAJINSKI SCENARIO U CRNOJ GORI: Ambasada Rusije u Podgorici žestoko odgovorila ambasadorki SAD

Srna

08. 02. 2022. u 11:02

AMBASADA Ruske Federacije u Podgorici optužila je američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke za klevetu protiv Rusije nakon što su se, kako su naveli, pažljivo upoznali sa rusofobskim opusom predstavnika zemlje koja je šampion u započinjanju ratnih konflikata.

УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО У ЦРНОЈ ГОРИ: Амбасада Русије у Подгорици жестоко одговорила амбасадорки САД

FOTO: Dragan Milovanović

Iz ruske Ambasade ističu da je zanimljivo čuti da je "diplomatija iznad rata" od predstavnika zemlje koja je odavno izgubila diplomatske navike i šampion je u započinjanju ratnih konflikata – kao minimum njih 25 posle 1945. godine, samo u 21. veku skoro desetak.

- Rukovodeći se predstavama o svojoj izuzetnosti, često uz izmišljen razlog, Amerikanci više puta krše suverenitet i teritorijalni integritet država, ostavljajući iza sebe razaranja, haos, hiljade ubijenih i milione osakaćenih sudbina - navodi se u reagovanju ruske Ambasade u Podgorici.

Podsećaju da je samo tokom direktnih ratnih dejstava, koja su 2001. godine SAD vodile na teritoriji Avganistana, Pakistana, Iraka, Libije, Jemena, Somalije i Sirije, poginuo je skoro jedan milion ljudi, uključujući civilno stanovništvo, a više od 38 miliona su postali izbeglice.

Foto Shutterstock

- Okrivljujući bez ikakvog osnova Rusiju za kršenje dogovora o kontroli naoružanja, SAD su tražile i formulisale izgovore za izlazak iz sporazuma o razoružanju, koji su im smetali, čime su praktično srušili uspostavljenu arhitekturu bezbednosti. Danas malo ko gaji iluzije u vezi sa tobožnjim "odbrambenim" obeležjima bloka NATO, navodi se u saopštenju.

Ističu da je teško poverovati da je Alijansa bombardovala Jugoslaviju 1999. godine iz odbrambenih razloga i da je razmeštala naoružanje na teritoriji Poljske, tobože radi zaštite od Irana.

- Protivzakonita agresija na Jugoslaviju 1999. godine verovatno je bila prva pretenzija NATO-a na ulogu svetskog žandarma. Sudeći po našim kontaktima u crnogorskom društvu, ovde su dobro upamtili NATO bombardovanja i njihove žrtve, među kojima i stradanje dece u Murinu - navode iz ruske Ambasade.

U ono što Amerikanci nazivaju "protestima" Ukrajinaca za svoju demokratsku budućnost u 2014. godini, iz Ambasade Ruske Federacije u Podgorici kažu da je Stejt department uložio pet milijardi dolara s ciljem da smeni rukovodstvo ove zemlje, uz to pod parolom zbližavanja sa EU.

Foto: Instagram/Ministarstvo odbrane Ukrajine/Vikipedija

- Koliko se mi sećamo iz ne suviše prefinjene i sigurno ne diplomatske formulacije tadašnje zamenice državnog sekretara SAD V. Nuland, mišljenje EU o sastavu "demokratske" ukrajinske vlade Amerikance, blago govoreći, nije interesovalo. Državni udar, izvršen 2014. u Ukrajini, je doveo do nezapamćenog širenja nacionalizma, kojem su otpor pružili stanovnici Donbasa, navode iz ruske Ambasade.

Napominju i da su sebe od ovakve sudbine izuzeli stanovnici Krima, koji su na demokratskom referendumu izglasali ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Ukazali su i da od širenja Alijanse svet nije postao bezbedniji, ni stabilniji, ali su napomenuli da NATO sistematski tokom nekoliko decenija širi svoju vojnu infrastrukturu prema ruskim granicama, a ne u suprotnom pravcu.

- Ovo ozbiljno podriva bezbednost naše zemlje - kažu u Ambasadi Rusije.

Ističu, između ostalog, da sada žele da u NATO uvuku i Ukrajinu, a to će, kako je rekao i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, realno poljuljati odnose Zapada sa Rusijom, jer će postati najgrublje kršenje zvaničnih političkih obaveza, koje su na sebe preuzeli predsednik SAD i lideri drugih zemalja – članica Alijanse.

- Primećujemo da i sam Kijev moli svoje prekookeanske sponzore da spuste retoriku. Stvara se osećaj da posle sramnog bekstva iz Avganistana SAD imaju neophodnost da se rehabilituju u očima međunarodne zajednice, da stvore privid "diplomatske pobede" SAD i Zapada, koji su tobože primorali Rusiju pretnjom sankcijama da odustane od planova napada na Ukrajinu. Planova koje Rusija nije ni imala - saopštili su iz Ambasade.

Naglašeno je i da Vašington nastavlja sa destruktivnim ponašanjem i još većim pogoršanjem položaja otpočevši histeriju u vezi sa izmišljenim upadom Rusije u Ukrajinu.

Foto Skupština CG

- Uzgred o tome, da mi imamo posla sa režiranom kampanjom pritiska, svedoči poražavajuća, skoro doslovna sličnost "autorskog teksta" Rajzing Rajnke sa komentarom "ambasadora" SAD u Prištini Dž. Hovenijera od 1. februara ove godine - navodi se u saopštenju.

Pokušaji razgovora sa Rusijom jezikom ucena sasvim sigurno neće približiti Amerikance ostvarivanju željenih ciljeva, kažu u Ambasadi i dodaju da bi Podgorica, koju Amerikanci uporno pozivaju na borbu protiv izmišljene ruske agresije, morala da ima u vidu da mnogi scenariji, koje su SAD isprobale na ukrajinskom poligonu, već se prenose na Balkan, a samim tim i u Crnu Goru. 

BONUS VIDEO: 

ATMOSFERA PRED SKUPŠTINOM CRNE GORE: Početak sednice na kojoj će se izglasati nepoverenje vladi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave