MILO "JURI" GLAS: U Skupštini Crne Gore danas ruše šefa parlamenta

V. KADIĆ

07. 02. 2022. u 08:15

NAKON izglasavanja nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, pred poslanicima crnogorske Skupštine danas će se naći nova "vruća" tema - predlog opozicije za razrešenje šefa parlamenta Alekse Bečića, lidera Demokratske Crne Gore.

MИЛО ЈУРИ ГЛАС: У Скупштини Црне Горе данас руше шефа парламента

U parlamentu Crne Gore očekuje se žučna rasprava, Foto Skupština CG

Za njegovu smenu nedostaje jedan glas, a da li će ga naći u redovima koalicije "Crno na bijelo" znaće se prilikom glasanja. Za smenu Bečića potreban je najmanje 41 glas, što znači da bi za to morao da glasa i neko iz vlasti.

Smenom predsednika Skupštine konstituiše se nova većina sa podnosiocima inicijative i time oni koji su glasali za smenu biraju koalicionu stranu, saopštile su Demokrate.

- S obzirom na to da se predsednik razrešava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa ZA ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS-om i formirao novu parlamentarnu koaliciju, navodi se u saopštenju "Demokratske".

Dan pred održavanje Skupštine iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije poručili su da neće glasati za smenu Bečića. To su saopštili poslanik DF-a Dejan Đurović i funkcionerka SNP-a Slađana Kaluđerović.

- DF neće glasati za smenu Bečića - kategoričan je Đurović.

Sličnog stava su i u SNP-u.

- Nećemo praviti dodatne probleme i tenzije unutar parlamentarne većine. Nećemo progutati i zaboraviti stvari i reči koje su izrečene nepravedno i nekulturno, politički nevaspitano, ali zarad opšteg dobra nećemo glasati za smenu predsednika Skupštine - izjavila je Kaluđerovićeva.

Funkcioner Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić, saopštio je da će od konsultacija unutar koalicije "Crno na bijelo" zavisiti kako će glasati.

- Ono što bih ja želeo da čujem jeste da li Bečić stoji iza svih optužbi koje su rekle njegove partijske kolege na račun URA i na račun lidera URA Dritana Abazovića o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe. Ako on stoji iza tih optužbi onda je pitanje da li možemo mi da sarađujemo. Ako neko ima dokaze, neka podnese krivičnu prijavu i predloži svedoke koje treba saslušati - poručio je Mikić.

Inicijativu je potpisalo 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije Crne Gore i Albanske koalicije "Jednoglasno". Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu za smenu, za vreme mandata Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocenjuju poslanici opozicije, nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

"Dominantno zbog te činjenice danas smo svedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka. Negativni godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, navodi se u predlogu, uz dodatak da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

...Predsednik Bečić nije uspeo da delotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rešenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa", ističe se u predlogu za razrešenje Bečića.

Bečić spreman da se izvini

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je funkcionerima Građanskog pokreta URA da je spreman da se u ime partije javno izvini celoj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile.

- Ali, kada javno date obećanje građanima Crne Gore da vaš izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa DPS-om - poručio je Bečić.

MANjINSKA VLADA VODI U PROTESTE

PREDSEDNIK Pokreta za promjene Nebojša Medojević (na slici) rekao je da je u Crnoj Gori haotično stanje nakon pada Vlade, da nikome nije jasno šta se dešava i da će, ako bude formirana manjinska vlada glasovima DPS-a, to sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju.

Foto Novosti

- Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam stoji na raspolaganju jesu organizacije protesta, demonstracije, i sve one legitimne metode brobe, kako u parlamentu tako i na ulici - rekao je Medojević za beogradsku TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!