MILOVI PRSTI U SREBRENICI? PzP traži istragu - Da li je Crna Gora naoružavala Vojsku Republike Srpske

D. M. - V. K.

16. 04. 2021. u 08:40

HAJKA na crnogorskog ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića zato što nije hteo da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, mogla bi da istera na videlo nešto potpuno drugo - kakva je bila uloga Mila Đukanovića i zvanične Podgorice u ratnim devedesetim, a posebno u vezi sa samim dešavanjima u ovom delu BiH.

МИЛОВИ ПРСТИ У СРЕБРЕНИЦИ? ПзП тражи истрагу - Да ли је Црна Гора наоружавала Војску Републике Српске

Foto: Skupština Crne Gore

Naime, pet poslanika Pokreta za promjene zatražilo je otvaranje parlamentarne istrage i formiranje anketnog odbora kako bi se utvrdilo da li je Crna Gora naoružavala Vojsku RS uoči operacija u Srebrenici, i to zaobilazeći embargo koji je Beograd uveo Banjaluci.

U zahtevu predsedniku crnogorskog parlamenta Aleksi Bečiću traži se "prikupljanje informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa snabdevanjem gorivom, municijom i drugoj materijalno-tehničkoj, vojnoj i logističkoj podršci Vojsci RS u operacijama oko Srebrenice, u vremenu od avgusta 1994. do novembra 1995, u vreme sankcija koje je SRJ uvela Srpskoj".

Nebojša Medojević, lider PzP, koji će u parlamentu obrazlagati ovaj zahtev, kaže, za "Novosti", da im je "cilj da raskrinkaju ulogu Đukanovića u dešavanjima vezanim za Srebrenicu":

- Upravo on svakodnevno nama drži lekcije o tom zločinu. Parlamentarna istraga ne odnosi se na odgovorne u RS, nego isključivo samo na aktuelnog predsednika Crne Gore. Naruku nam idu izjave Momčila Mandića, koji se više puta lično zahvalio Đukanoviću na svesrdnoj pomoći Vojsci RS, koju je davao kao tadašnji premijer Crne Gore. Možda će Mandić tokom parlamentarne istrage imati još nešto važno da nam saopšti. Svakako će nam dobro doći i izjave samog Đukanovića da je više pomogao RS nego Momir Bulatović.

Foto DF

Nebojša Medojević

Zbog odbijanja da prizna genocid u Srebrenici, premijer Zdravko Krivokapić podneo je zahtev za smenu Leposavića, a da bi za to obezbedio većinu u parlamentu potrebni su mu i glasovi poslanika Milovog DPS. Krivokapić se zbog toga našao na meti žestokih kritika partnera iz vladajuće koalicije, koji ga optužuju da je produžena ruka Đukanovićevog režima i da u svemu sledi njegovu antisrpsku politiku.

U međuvremenu, Đukanović je još jednom optužio Srbiju, na državnoj crnogorskoj televiziji, za "maligni politički uticaj" u ovoj zemlji. Na to je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da Srbija nema nikakav problem sa nezavisnošću i državnošću Crne Gore, ali da ima problem kada je reč o položaju srpskog naroda u ovoj zemlji:

Foto: V. N.

- Video sam gostovanje Đukanovića na televiziji i sve vreme sam se pitao da li će bar jedan deo emisije proteći, a da nema veze sa Srbijom i sa mnom, i da neće srpski narod biti optuživan za pećinski nacionalizam, šovinizam i sve ostalo. Taj deo emisije nisam dočekao - naveo je prvi čovek Srbije.

Medojević: Želimo da raskrinkamo ulogu Đukanovića, koji nam deli moralne lekcije

HAG REKAO SVOJE

RASPRAVA po predlogu PzP mogla bi da dovede u nezavidan položaj Đukanovića i njegovu DPS koji se godinama busaju kao jedini zaštitnici multietničke Crne Gore, označujući istovremeno Beograd kao isključivog krivca za ratove u SFRJ, kao i za zločine u Srebrenici.

Podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. nedvosmisleno presudio da "Srbija nije počinila genocid u Srebrenici kroz svoje organe ili osoblje", pa će biti zanimljivo videti kako je na događaje u ovoj varošici na istoku BiH uticala vlast predvođena Đukanovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere