NEĆE BITI KETERINGA: Ishrana mališana u predškolskim ustanovama kao i do sada

B.Borisavljević

11. 05. 2023. u 08:00

OBROCI za mališane u vrtićima će se, kao i do sada, pripremati u centralnim kuhinjama predškolskih ustanova pod budnim okom nutricionista i ostalih stručnjaka za ishranu, potvrđeno je "Novostima" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, povodom informacija koja se pojavila među roditeljima da će od septembra za ishranu mališana u obdaništima biti zadužena ketering služba. U obdaništima neće biti ni smanjivanja poricija.

НЕЋЕ БИТИ КЕТЕРИНГА: Исхрана малишана у предшколским установама као и до сада

Foto D. Dozet


Našoj redakciji su se javljali roditelji, koji navode da im je rečeno da će kuhinjsko i ostalo pomoćno osoblje u predškolskim ustanovama dobiti otkaze, a za ishranu dece će biti zadužene ketering službe. Obroke bi, navodno, trebalo da plaćaju mame i tate.
- S obzirom na to da se pojavila informacija o uvođenju keteringa u beogradskim vrtićima obaveštavamo vas i da ta opcija nije u razmatranju, kako u ovom slučaju, tako ni od septembra kada nas očekuje početak nove radne godine - kažu u sekretraijatu. - Ishrana mališana u vrtićkim objektima odvijaće se na uobičajeni način, pripremom obroka u centralnim kuhinjama, a količina i obim obroka se neće menjati. Dakle, ishrana dece u predškolskim ustanovama ostaće nepromenjena u toku ove radne godine, a nastaviće se i u narednim.

POVERENICA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da jeodluka o privremenoj obustavi prirpeme obroka za decu sa poremećajima u ishrani - diskriminatorna.

- Obezbeđivanje ishrane, je zakonska obaveza predškolske ustanove, a prevaljivanje ove obaveze na teret roditelja može biti opravdan samo u izuzetnim slučajevima - navela je Janković. - - Sa aspekta antidiskriminacionih propisa neprihvatljivo je da se deci koja su pod posebnim režimom ishrane iz bilo kog razloga ne obezbeđuje hrana koja je u skladu sa specifičnim zahtevima jer može doći do diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja. Prema navodima roditelja, takva odluka doneta je zbog nedostatka finansijskih sredstava i kadrova za pripremu i distribuciju hrane, što ne može biti opravdanje.

Nadležni ističu da je u toku rešavanje problema sa nedostatkom kadra u PU "Dečiji dani", zbog čega su bili prinuđeni da privremeno obustave pripremu obroka za decu sa poremćajima u ishrani.

- Roditelji čija deca imaju problema u ishrani odmah su obavešteni - navode u sekretarijatu. - Predškolska ustanova "Dečji dani" preduzela je mere za rešavanje ovog problema i u dogovoru sa njima traži najbolje moguće rešenje za prevazilaženje trenutne situacije. U vrtićima na Starom gradu trenutno boravi oko 80 dece koja imaju alergije ili poremećaje u ishrani. Ova odluka neće se primenjivati na ostale predškolske ustanove, već će one raditi u uobičajenom ritmu.
U toku trajanja pomenute privremene obustave pripreme posebnih obroka, dijetetičari i nutricionisti brinu o obrocima sve dece u vrtićima, kao i o obrocima koje roditelji donose za decu sa alergijama ili poremećajima u ishrani. Mera obustavljanja priprema posebnih obroka za mališane u PU "Dečji dani" je privremenog karaktera, a ova ustanova će nastaviti sa pripremom hrane za decu sa alergijama i poremećajima u ishrani odmah po zapošljavanju dodatnog kuvarskog kadra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)