PLOČA NA "PROKOPU" GOTOVA DO 15. AVGUSTA: Ubrzana dinamika radova na izgradnji poslednjeg nadzemnog segmenta na glavnoj železničkoj stanici

Š. Marović

27. 06. 2022. u 09:05

RADOVI na nadzemnoj ploči železničke stanice "Prokop" biće završeni polovinom avgusta, nakon čega se može očekivati i početak uređenja prva dva koloseka dužine po 500 metara.

ПЛОЧА НА ПРОКОПУ ГОТОВА ДО  15. АВГУСТА: Убрзана динамика радова на изградњи последњег надземног сегмента на главној железничкој станици

Foto M. Anđela

Na taj način će se konačno, posle gotovo 50 godina, kompletirati ovaj projekat. Izgradnja dela betonske konstrukcije na kojoj će biti podignuta stanična zgrada počela je u martu 2020, a rok za završetak bio je avgust 2021. godine.

Poslednji nadzemni segment glavnog prestoničkog železničkog čvorišta, odnosno kote 105 finansira se iz preostalih sredstava kuvajtskog kredita, a vrednost tekuće faze iznosi 1,4 milijarde dinara. Završetak radova na ploči bio je predviđen za 24. septembar, ali se zbog pojačanog intenziteta radova može očekivati da se oni ranije završe.

- Ukoliko se zadrži sadašnja dinamika, kraj se može očekivati polovinom avgusta - rekao je Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura železnice Srbije".

Posle finiširanja konstrukcije biće građena nova zgrada, Foto M. Anđela

- Za radove na dva nova koloseka obezbeđen je potreban materijal, kao i oprema, tako da bi mogli da budu urađeni za tri meseca. Početak izgradnje same stanične zgrade moguć je tek po okončanju radova koji su u toku. Radove na nadzemnoj ploči usporili su poslovi koje nije bilo moguće predvideti projektom. Najpre je bilo potrebno izmestiti 10 kV elektrokabl, ali i izvesti radove na izvođenju zaštitne temeljne jame zavesom od šipova. Graditelji su naišli na tunel u zoni temeljne jame, koji takođe nije bio obuhvaćen projektnom dokumentacijom.

Radove na koti 105 izvodi kompanija Elita-cop u zajedničkoj ponudi sa firmama "Koto" iz Beograda i "KLM inženjering TM" iz Novog Sada, dok je investitor projekta "Infrastruktura železnice Srbije". Završetkom uređenja poslednjeg nadzemnog segmenta na "Prokopu" celokupna ploča imaće 35.743 kvadrata, a na njoj će staničnu zgradu, zajedno sa komercijalnim sadržajima i parkingom, graditi kompanija "Rejlvej siti Beograd".

Foto M. Anđela

AMBULANTA I 15 ŠALTERA

BUDUĆA stanična zgrada biće površine 5.700 kvadrata i imaće dve čekaonice, dva lokala i info-pulta, kao i 15 šaltera za kupovinu karata. Takođe, prema razrađenom projektu, sve putnike čekaće i dve lokacije sa elektronskim automatima za prodaju karata, a objekat će posedovati i menjačnicu, ambulantu, vatrogasnu službu i kol-centar, kao i šalter za prodaju avionskih karata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)