"VIKING" OTVORIO NAUTIČKU SEZONU: Posle dvogodišnje pauze, kruzer sa gostima uplovio u Luku Beograd

S. Vidačković

20. 03. 2022. u 07:52

KRUZER "Viking lajf" koji je u subotu uplovio u Beograd, zvanično je otvorio ovogodišnju nautičku sezonu, posle dvogodišnje pauze. Na prestoničko tlo se iskrcalo 115 američkih turista i 40 članova posade jednog od najvećih brodova koji krstare Dunavom kroz evropske zemlje.

ВИКИНГ ОТВОРИО НАУТИЧКУ СЕЗОНУ: После двогодишње паузе, крузер са гостима упловио у Луку Београд

Foto M. Anđela

Prema rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, dolazak kruzera znači mnogo za prihode ali i za promociju našeg glavnog grada i cele Srbije. Naravno, zbog turbulentne situacije u Ukrajini sezona je neizvesna. Međutim, želja za krstarenjem je velika, a Beograd je neizostavna tačka na "dunavskoj ruti".

- Kruzeri su jedan od najvećih promotera u toku sezone, pre svega nautičkog turizma, ali i promoteri Beograda, koji je jedan od najstarijih evropskih gradova i ima šta da pokaže - ističe Popović. - Tokom 2019. imali smo rekordne rezultate, a ove godine očekujemo oko 700 pristajanja, što je veliki pomak u odnosu na prethodne dve godine. Takođe, nadamo se poseti oko 70.000 gostiju, od čega će samo članova posade biti oko 30.000.

Ovakav vid turizma, kaže Popović, zakazuje se godinu dana unapred, pa su ovogodišnje rezervacije zapravo rezultat prošle.

Posle razgledanja Beograda, pri povratku na Međunarodno pristanište Luke Beograd, goste su sačekali članovi Umetničkog centra "Talija", koji su u srpskim narodnim nošnjama zaigrali kolo i zapevali "Igrale se delije", "Svilen konac"... Amerikanci su aplauzom pozdravili ovaj nastup, fotografisali i snimali naše igrače. Kako smo saznali, većina gostiju iz SAD je prvi put u srpskoj prestonici, a najviše im se svideo Hram Svetog Save.

- Jako je lepo u Beogradu, obišli smo Kalemegdan, Knez Mihailovu i neke crkve. Najlepši je Hram Svetog Save, izgleda veličanstveno i spolja i iznutra. Saznala sam mnogo zanimljivih stvari iz istorije Srbije i Beograda. Nažalost, nismo stigli da probamo neku tradicionalnu srpsku hranu - sa osmehom je svoje utiske sumirala starija Amerikanka.

"AMAVERDE" STIŽE U ČETVRTAK

KAKO najavljuju iz TOB, sledeći kruzer "Amaverde", takođe sa američkim turistima, stiže u prestonicu 24. marta. Inače, najveći broj putnika dolazi iz Nemačke i SAD, a manji procenat čine gosti iz Kanade, Francuske, Austrije, Italije, Danske, Norveške, Holandije.

Najduža putovanja traju 15 dana, počinju u Amsterdamu i završavaju u rumunskom Đurđu. Najlepši deo Dunava nalazi se u Srbiji, a osim Kalemegdana, turisti najviše uživaju u prolasku kroz Đerdapsku klisuru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!