ZABRANJENA GRADNJA U BLOKOVIMA UZ SAVU: Sednica o izmenama plana generalne regulacije izazvala burne reakcije

M. STANOJKOVIĆ

02. 02. 2022. u 07:52

GRAD Beograd juče je i zvanično odustao od izmena savskih blokova i Košutnjaka novim planom generalne regulacije (PGR).

ЗАБРАЊЕНА ГРАДЊА У БЛОКОВИМА УЗ САВУ:  Седница о изменама плана генералне регулације изазвала бурне реакције

Blok 45, Foto P. Milošević

Javna sednica, na kojoj se raspravljalo o izmenama ovog krovnog dokumenta Grada za planiranje izgradnje za celokupno građevinsko zemljište, protekla je prilično burno.

Građani, struka, udruženja, ali i predstavnici opozicije izneli su primedbe na račun izmene PGR koje se tiču raznih delova grada, među kojima je i zaštićeni Cerak.

Kako je ranije najavljeno na sednici Skupštine grada, nakon "pritisaka" građana da se planovi ne menjaju, jer bi to značilo i mogućnost gradnje na potezu Košutnjaka i savskih blokova, gradska uprava odlučila je da povuče sporne izmene.

- Na zelenim površinama u okviru savskih blokova neće biti gradnje na zelenim površinama, a to će biti precizirano i planom detaljne regulacije - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

- I infrastruktura za potrebe "Avala filma" na Košutnjaku je izbačena iz plana generalne regulacije. Izmene su prevashodno odnosile na proširenje tih saobraćajnica zbog zagušenja koja se stvaraju u Ulici kneza Višeslava. Ponovo ćemo sagledati te izmene.

Cerak vinogradi, Foto P. Milošević

Glavni projektant naselja Cerak vinogradi Milenija Marušić iznela je zamerke na račun predviđenih izmena, ali kako za "Novosti" kaže, jedini odgovor koji je dobila jeste da primedbe nisu na mestu. Poverenje da nadležni ipak neće ugroziti zaštićeno naselje je, kako kaže, davno izgubila, jer je kako tvrdi, i posle usvajanja prethodnog PGR i statusa prethodne zaštite naselja, bilo pokušaja usvajanja planova za komercijalizaciju naselja.

- Primedbe su odbijene kao neosnovane i uopšte ne znam na koji način će dalje da se Cerak čuva - objašnjava Marušićeva.

- Oni ponavljaju da postoji urbanistička zaštita i da se neće raditi u otvorenim blokovima. Ne znam zašto bi se usvajao plan detaljne regulacije kad svi planski dokumenti već postoje za naselje.

TEMA I BARA REVA

PRISUTNI su na javnoj sednici zatražili i da se bara Reva tretira kao javna zelena površina, a ne kao saobraćajna i infrastrukturna. Gradski urbanista Marko Stojčić je istakao da će o Revi tek razgovarati sa nadležnim institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete