KONTROLA BUKE OD PONEDELJKA: Gradski odbornici usvojili odluke o smanjenju decibela, higijeni oko splavova, grejanju

A. VOJINOVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

01. 02. 2022. u 07:52

KOMUNALNI milicionari od 7. februara kreću u akciju stišavanja buke u ugostiteljskim objektima.

КОНТРОЛА БУКЕ ОД ПОНЕДЕЉКА: Градски одборници усвојили одлуке о смањењу децибела, хигијени око сплавова, грејању

Foto N. Skenderija

Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici usvojili su i poslednji dokument neophodan za primenu novog zakona kojim treba da se decebeli u kafićima svedu u dozvoljene granice. Osim toga, na sednici je dato zeleno svetlo da javno preduzeće "Beogradvode", umesto vlasnika splavova, bude zaduženo za čišćenje oko plutajućih objekata.

Kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, uređaji kojima će se meriti nivo buke - fonometri, nabavljeni su, izbaždareni i samo čekaju da odluka stupi na snagu.

- Ovim propisom definisali smo kako će komunalni milicionari da izriču kazne - rekao je Vesić.

- Primenom ove odluke više neće biti problema sa bukom u Beogradu. Mnogo splavova se zbog ovoga iz grada seli ka Ostružnici. Oni koji žele da posluju, moraće da investiraju u zaštitu i onda neće imati problema.

Vlasnici splavova će plaćati taksu za održavanje higijene, Foto Tanjug

Prema rečima sekretara za poslove komunalne milicije Ivana Divca, na raspolaganju su trenutno 392 milicionara, dok se u narednih šest meseci očekuje prijem još 100.

Izmene koje su imeđu ostalog, izazvale negodovanje Građanskog demokratskog foruma GDF, tiču se oslobađanja vlasnika splavova obaveze da čiste oko svojih lokala. Ipak, kako je ubrzo pojašnjeno, taj posao će preuzeti, najverovatnije, JVP "Beogradvode", a da će vlasnici morati da plaćaju taksu za održavanje higijene.

- U planu je da se kupe brodovi za reciklažu koji će sakupljati otpad oko splavova - obrazloženo je na sednici.

Zvanični poziv odborniku i predsedniku GO Novi Beograda Aleksandru Šapiću, koji su tri dana pre zasedanja Skupštine grada uputili predstavnici GDF bila je uvertira za raspravu i na samoj sednici. Predsednik GDF Zoran Vuletić, obraćajući se odbornicima vladajuće većine, upitao je gde je Šapić, uz konstataciju da je to njihov, odnosno SNS kandidat za gradonačelnika. Pitanje se provlačilo kroz više obraćanja za govornicom. A zbog "nepoštovanja dnevog reda i poslovnika" predsedavajući Skupštinom Nikola Nikodijević je, na svako pominjanje Šapića, utišao mikrofon:

- Za ovom govornicom neće se voditi politička kampanja. Možete je voditi negde drugde.

Odbornici su usvajanjem odluke omogućili i da se toplotna energija sa blokova obrenovačke termoelektrane "Nikola Tesla" prenosi do toplane na Novom Beogradu. Na taj način, će se, prvi put za grejanje sugrađana koristiti toplotna energija koja nastaje prilikom proizvodnje struje.

Deo opozicije, koji inače, ne prisustvuju sednici, ispred sale imalo je zamerke na račun dnevnog reda.

Goran Vesić za govornicom, Foto M. Anđela

NEMA IZGRADNjE U SAVSKIM BLOKOVIMA

NA današnjoj sednici Komisije za planove, trebalo bi da budu prihvaćene inicijative građana da se onemogući gradnja u savskim blokovima, kao i infrastrukture za potrebe Plana detaljne regulacije za nekadašnji "Avala film".

- To znači da ćemo izbaciti iz plana generalne regulacije taj deo grada, kako ne bi bilo bojazni da će se nešto tako ipak dogoditi - obećao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Nema nikakve izgradnje ni proširenja Ulice kneza Višeslava iako tema nije bila proširenje tih saobraćajnica zbog "Avala filma" već zbog potreba grada Beograda.

VULETIĆ ZA UKLANjANjE MURALA

ZAHTEV odbornika Zorana Vuletića da se dnevni red dopuni raspravom da se sa svih javnih površina u Beogradu uklone murali Ratka Mladića i Radovana Karadžića, odbijen je, jer su za njega glasala samo dva odbornika.

- Smatramo da murali ovakvog sadržaja koji veličaju ratnu, zločinačku, a samim tim, i gubitničku sliku Srbije, nisu i ne mogu biti ogledalo Beograda - naveo je Vuletić.

* * * * * * *

ČLANOVI GRADSKOG PARLAMENTA DALI ZELENO SVETLO NA RAZVOJNI PLAN GRADA DO 2030.

OD IZGRADNjE METROA DO PROSEČNE PLATE OD 200.000 DINARA

ZELENO svetlo na način na koji će se razvijati Beograd u osam godina, dali su juče odbornici Skupštine grada. Kroz ovaj dokument usvojeno je 10 tačaka koje će se realizovati do 2030.

Jedna od njih je završetak druge linije metroa, koja će biti puštena u rad 2031. godine. Prigradska železnica sa 500 polazaka dnevno, koja će obuhvatiti sva prigradska naselja osim Grocke, biće povezana sa centrom na 10, 12 i 15 minuta.

- Procena je da će 2030. prosečna plata u prestonici biti 200.000 dinara. Devet od 10 kuća imaće priključak na kanalizaciju, izgradićemo pet fabrika za preradu otpadnih voda, od kojih su tri u toku - Veliko Selo, Ostružnica i Obrenovac. Ostaju samo Vinča i Batajnica - rekao je Vesić.

Grad će dobiti i dva tunela. Plan je da se izgradi sedam novih mostova i još dva u funkciji BG voza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!