VEŽBE U SKLADU SA MOGUĆNOSTIMA ĐAKA: Zemunska gimnazija dobila dijagnostički centar za nastavu fizičkog

B. Borisavljević

01. 02. 2022. u 06:47

ZEMUNSKA gimnazija dobila je moderni dijagnostički centar i tako postala jedina škola u Srbiji u kojoj će se, posle testiranja, određivati funkcionalni status svakog učenika.

ВЕЖБЕ У СКЛАДУ СА МОГУЋНОСТИМА ЂАКА: Земунска гимназија добила дијагностички центар за наставу физичког

Profesorka Dragana Adžić sa učesnikom na novoj opremi, Foto I. Marinković

U skladu sa "anamnezom" biće napravljene grupe za fiskulturu. Od septembra će u školi zaživeti pilot-projekat nastave fizičkog vaspitanja, po kojem bi đaci birali između više ponuđenih programa fiskulture, kao što je to sada sa izbornim predmetima. Cilj novog koncepta je da se smanji broj đaka sa "poštedama" jer, je, prema nezvaničnim podacima, svaki četvrti učenik oslobođen nastave fizičkog vaspitanja.

Prema rečima direktora Zeminske gimnazije Miloša Bjelanovića, na sastanku aktiva profesora fizičkog biće razmotreno da li su oni kvalifikovani da, recimo, mere volumen kiseonika, ili treba da se angažuje stručno lice. Novi koncept nastave usaglašen je sa Zavodom za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja. Kako navodi Bjelanović, profesori su i do sada merili sposobnosti učenika, recimo, trčanjem, skokom udalj, a sada će to raditi, uz pomoć najmodernije aparture, koja je kupljena u Italiji.

- Ideja je da formiramo grupe, prema obliku i vrsti deformiteta - objašnjava Bjelanović.

- Recimo, ako od 340 učenika prvog razreda, njih deset odsto ima ravna stopala, formiramo grupu i vežbe za njih. Isti postupak je za one koji imaju kifozu, skoliozu. Deci će biti ponuđeni paketi, kao što imaju izborne predmete. Recimo, imaće aerobik, korektivno vežbanje, košarku... Ovo je sada postavljanje standarda za nastavu fizičkog.

Foto I. Marinković

To sve zahteva i reorganizaciju u rasporedu i postavci sadašnjeg modela.

Posle perioda zloupotrebe uverenja za oslobađanje od fizičkog vaspitanja više da gotovo i nema dece koja su u potpunosti oslobođena od ove vrste nastave. Kontrola je sada rigorozna. Kao razloge za oslobađanje deca su navodila da će polomiti nokat, da su umorna, neispavana od igrica, žurki, da će se preznojiti, pa neće moći tako da sede u klupi....

- Oni to ispričaju roditeljaima, pa mame i tate odu u dom zdravlja po opravdanje - kaže Bjelanović.

- Potvrda pedijatra više ne važi, već je potreban izveštaj komisije iz doma zdravlja, koji proverava i školska komisija. U promilima se mogu izraziti slučajevi, kada se dete u potpunosti oslobađa fizičkog. Uglavnom se radi samo o nekim vežbama.

Recimo, ako neko ima astmu, ne može da trči, ali može da radi druge vežbe. Oni koji su ranije bili u potpunosti oslobođeni, ostaju neocenjeni iz fizičkog i taj predmet im ne ulazi u prosek.

Novac za opremanje centra je obezbedio Grad, a u sklopu budžeta za opremanje škole posle reknstrukcije.

Foto Z. Jovanović

NORME KOJE TREBA DA SE ISPUNE

PROFESORI fizičkog Dragana Adžić i Miljan Radulović kažu da će đacima biti praćen srčani ritam pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. Zatim sledi merenje brzine i izdržljivosti.

Na spravama snage disanje je na prvom mestu. Na osnovu odgovarajuće formule dolazi se do određenih parametara, na osnovu kojih se prave i norme koji đaci treba da ispune.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a