ZA BUDUĆE MAME PO 10.000 DINARA: Porodilje će od gradske opština Grocke dobiti novac

Jelena DINČIĆ

06. 01. 2022. u 17:03

ŽENE sa teritorije opštine Grocka od 1. januara od ove lokalne samouprave dobijaju novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara nakon rođenja deteta.

ЗА БУДУЋЕ МАМЕ ПО 10.000 ДИНАРА: Породиље ће од градске општина Гроцке добити новац

Foto GO Grocka

Odluka je usvojena na nedavno održanoj sednici opštine gde su svi odbornici jednoglasno podržali ovu ideju.

- Prateći strategiju Vlade Republike Srbije za pospešivanje nataliteta i pomoći porodicama sa decom, odlučili smo se na pružanje jednokratne finansijske pomoći porodiljama sa teritorije naše opštine, a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta - objašnjava predsednik GO Grocka Dragan Pantelić.

- Pravo na finansijsku pomoć ostvaruju roditelji deteta koje ima prebivalište na teritoriji GO Grocka na dan rođenja.

Takođe, procedura za dobijanje dodatnih novčanih sredstava ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva majke uz koji je neophodno priložiti uverenje o prebivalištu za porodilju odnosno jednog roditelja ili foto-kopiju važeće lične karte iz koje se vidi da je mesto stanovanja majke neko od gročanskih naselja. Potrebna je i foto-kopija izvoda iz matične knjige rođenih za novorođenče, kao i foto-kopija kartice ličnog tekućeg računa porodilje odnosno jednog roditelja.

Dragan Pantelić, Foto GO Grocka

U slučaju da se u trenutku ostvarivanja finansijske pomoći utvrdi da je porodilja napustila dete, da je lišena poslovne sposobnosti ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da se neposredno brine o detetu, pravo na finansijsku pomoć umesto nje može da ostvari otac ili osoba kojoj je dodeljeno starateljstvo.

Foto D. Milovanović

Zahtev za ovu jednokratnu pomoć podnosi se najkasnije do navršenih dva meseca novorođenčeta, i to na adresu Odeljenja za finansije, privredu i društvene delatnosti pri opštini, koje i isplaćuje novac.

PODRŠKA

GRADSKO veće usvojilo je nedavno odluku koja predviđa da će, pored već postojećih prava na novčana davanja, od 1. januara porodilje za četvrto dete dobijati i 40.000 jednokratne pomoći.

Ranijim propisima porodilje za prvorođeno dete od Grada dobijaju 10.000 dinara, za drugorođeno takođe 10.000 dinara, za treće dete 30.000 dinara, a za blizance po 25.000, odnosno ukupno 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a