VELIKI DAN ZA GRAĐANE SRBIJE: Počinje gradnja metroa u Beogradu

Novosti online

22. 11. 2021. u 09:08

ZA sve građane Srbije danas je veliki i važan dan, jer počinje izgradnja metroa u Beogradu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Почиње градња метроа у Београду

Foto Promo

On je u intervjuu za B92.net istakao da će ova vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, sprovesti taj veliki projekat.

- Na ogromnom prostoru od čak 72 hektara počinju pripremni radovi na izgradnji depoa. Sledeće godine nas očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, zatim za izgradnju pristupnih saobraćajnica, pa za izgradnju stanica i tunela. Nakon toga počinje izgradnja depoa, zatim pristupnih saobraćajnica, stanica, a onda i kopanje tunela - naveo je on.

Ilustrujući kompleksnost posla naveo je da će tunele kopati TBM mašina-krtica, za čije pravljenje je potrebno 13 meseci i još tri za sklapanje.

- Metro koji gradimo biće najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Planirano je da prva linija bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine - istakao je on.

Mali je ocenio da izgradnjom metroa otvaramo novu eru Beograda.

- Država ovim projektom pokazuje koliko je snažna, kao i da je politika koja se vodi pre svega usmerena ka poboljšanju kvaliteta života građana - istakao je on.

BONUS VIDEO:

Nadam se da će Danas ponovo biti slobodan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri