Pirot: Sajam peglane kobasice, Kesić i Rambo promoteri

Beta

22. 01. 2016. u 23:22

Pirot se priprema za predstojeći četvrti Sajam pirotske peglane kobasice, 30. i 31. januara, u hali ''Kej'. Za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje izlagača i turista, posebno iz Bugarske

Пирот: Сајам пеглане кобасице, Кесић и Рамбо промотери

Ilustracija

PIROT - Pirot se priprema za predstojeći četvrti Sajam pirotske peglane kobasice, 30. i 31. januara, u hali ''Kej'', a promoteri manifestacije biće humorista Zoran Kesić i muzičar Rambo Amadeus.

Za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje izlagača i turista, posebno iz Bugarske. Na Sajmu će učestvovati 46 izlagača koji će prezentovati svoj specijalitet, koji mnogi smatraju "pirotskom vijagrom".

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov rekao je agenciji Beta da i ove godine vlada veliko interesovanje za Sajam izlagača i posetilaca.

"Sve je spremno za Sajam, jednu od najvećih gastro-turističkih manifestacjaj u regionu. Prošle godine je Sajam posetilo oko 10.000 popsetilaca, među kojima je bio veliki broj iz susedne Bugarske. Ove godine imamo 46 izlagača, i to je do sada najveći broj", rekao je Zlatkov.

Pored izlagača peglane kobasice, na Sajmu će biti i 14 proizvođača sira i kačkavalja i 15 vinarija iz istočne i južne Srbije.

"Prezentovaćemo i specijalitete pirotske trpeze. Ujedno će biti promovisan i Prvi festival sira i kačkavalja ''Pirot s Cheesefest'', rekao je Zlatkov.

Marjan Savić iz Udružena proizvođača pirotske peglane kobasice kaže da od prošle godine sve uzorke peglane šalju na mikrobiološku analizu u Veterinarski institut u Nišu.

"Analize radimo kako bi posetioci koji dođu bili sigurni da kupuju kvalitetne proizvode koji će se prodavati samo u hali", kazao je Savić.

Predsednik Organizacionog odbora i pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu i selo Goran Popović je kazao da je ovaj Sajam za opštinu Pirot veoma značajan.

"Očekuju se pozitivni efekti jer će od Sajma i velikog broja posetilaca koristi imati ceo grad", rekao je Popović.

Cena karte za ovogodišnji Sajam pirotske peglane kobasice ostaće na nivou prošlogodišnje, odnosno 400 dinara prvog i 250 dinara drugog dana.

Organizatori Sajma su Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, Dom kulture i Sportski centar. Generalni pokrovitelj je opština Pirot, a pokrovitelji ''Dunav osiguranje'' i ''Tigar Tajers''.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervanasa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Pirotska peglana kobasica jedan je, pored kačkavalja i ćilima, od zaštitnih znakova Pirota.

Kao i prošle godine, tako i ove za Sajam vlada veliko interesovanje ne samo izlagača i turista već i medija. Očekuje se većina nacionalnih i balkanskih medija.

"Prošle godine je na Sajmu bila jedna ruska TV. Zoran Kesić je od prošle godine naš zvanični promoter, a ove godine to će biti i Rambo Amadeus, koji će promovisati ovaj naš čuveni proizvod", rekao je Beti Vladimir Veljković, član Organizacionog odbora Sajma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

sloby

23.01.2016. 13:58

i sta sad sa peglanim kobasicama kao da je to nesto bitno i mnogo tesko da se uradi mozes to oklagijom da ispeglas mozes pomocu dve daske i i sa zatezacima i sta se sada ti sto to peglaju litarskom flasom mnogo prave vazni kao da je to neka velika svar ,,sve sto postoji moze da se oblikuje kako god pozelis ZNAM DA NECETE OVO DA OBJAVITE ALI BAR VI REDAKCIJO PROCITAJTE

Слађа

24.01.2016. 19:57

@sloby - А ти си канда мало љубоморан што се ниси досетио. Па ти пеглај оклагијом ко ти брани.

Milan M

23.01.2016. 15:35

Dodjite ukoliko ste u mogućnost.Piroćanci su dobri domaćini.Inače kilogram je oko 3000 din

Milan M

23.01.2016. 15:45

Kobasica se pravi od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog)zrelog mesa sa dosta belog luka i paprike,Veći deo masnoće se uklanja iz mesa . Suše se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Ne mogu da budu glavi obrok već meze pred jaču hranu!

Nesa

23.01.2016. 22:41

Lele....moram da si idem na sajam za peglanutu kobasicu.Ima li be pirotski sir da se kupi? Kol'ko cilo?